Oročeni gradonačelnik 1Foto: Privatna arhiva

Odlukom rukovodstva Srpske napredne stranke, Aleksandar Šapić danas će po svemu sudeći postati novi gradonačelnik Beograda. Za njegov izbor obezbeđena je tesna većina u Skupštini Beograda, uprkos tome što dobar deo naprednjaka Šapića i dalje doživljava kao strano telo.

Ali obećanje lidera naprednjaka Aleksandra Vučića dato nekadašnjem lideru SPAS-a treba ispuniti, „jer predsednik drži reč“. I nije važno što će oni koji su Šapića do juče ismevali, targetirali i vređali, danas podići ruku i glasati za njega, objašnjavajući da je on najbolje rešenje za Beograd.

Pogazili su naprednjaci sve ono što su govorili, ali je preko tih uvreda prešao i sam Šapić, iako je svojevremeno, dok je još bio opozicija, tvrdio da „samo ljudska gnjida može da pređe preko SNS uvreda“.

„Zamislite kad bih ja prihvatio da se tako neko prema meni ophodi i da ja sutra, zarad moje neke funkcije, budem spreman da sa njima sarađujem. Kakvu bih poruku ljudima poslao“, zapitao se ne tako davno Šapić. I još jednom je tako pokazao da se zarad funkcije, ipak, može pristati na sve i preći preko svega.

Ukoliko Šapić danas dobije podršku stranačkih i koalicionih partnera, a po svemu sudeći će dobiti, on će se u gradsku upravu preseliti iz opštine Novi Beograd, na čijem čelu je proveo punih 10 godina. Ali pitanje je koliko će kao gradonačelnik biti suveren u odlučivanju. Opozicija tvrdi da će nastaviti politiku koju su sprovodili njegovi prethodnici Zoran Radojičić i Goran Vesić, a koja je bila u interesu jedne grupe ljudi, a ne svih Beograđana. Opozicija tvrdi i da on neće biti suveren u odlučivanju, već da će i na nivou Beograda glavne konce povlačiti niko drugi do predsednik države.

Doduše u kampanji, pred aprilske izbore, Šapić je, kao nosilac liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, govorio da neće dozvoliti da odluke umesto njega donosi predsednik države.

„Što se tiče rukovođenja Beogradom, naravno da od čoveka takvog političkog autoriteta i pozicije u odnosu na ono što mi je dao biće dobrodošao savet i sugestija, bilo šta vezano za stvari koje se tiču Beograda. Ali, ako imate dilemu da će bilo ko drugi donositi odluke, sad da vam kažem – grad Beograd ću voditi ja i svaka odluka koju ću donositi će biti moja odgovornost“, navodio je tada potpredsednik SNS-a.

Tada još nije znao za obećanje Vučića dato Draganu Đilasu, lideru SSP-a, da će novi izbori u Beogradu uslediti možda do kraja godine, a možda u martu i da će on biti zapravo na toj funkciji biti prelazno rešenje. Osim što će se, ono što Goran Vesić, upkos „kombi kampanji“ nije uspeo, upisati u istoriju kao još jedan gradonačelnik Beograda, Šapić u narednih pola godine neće uspeti da ostvari nijedan infrastrukturni projekat koji je najavljivao – početak gradnje metroa, završetak obilaznice, izgradnju dva mosta. Ostaće stoga zabeležen samo kao „oročeni gradonačelnik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.