Pitanje verskih sloboda i prava žena složeno je i osetljivo, posebno u zemlji razorenoj verskim ratovima, posebno nakon Srebrenice i posebno u državi koja nikako da odluči da li je laička, moderna demokratija ili konzervativna kripto-religiozna tvorevina.

Verujem da ovo pitanje zaslužuje ozbiljnu polemiku, a ružan, uvredljiv i primitivan napis gospođe Rašljanin to sigurno nije.

Pismo čitateljke Rašljanin prepuno niskih uvreda, nedopustivih u javnom govoru (barem ne u listu „Danas“), potpuno devalvira svaki razgovor na veoma važnu temu, a redakcija čini veliku grešku ako zaista veruje da su bljuvotine tipa „lice bez biografije“, „naglašeno isfrustrirana neuspjehom u ličnom „gender“ životu (u jeku klimaksnih nadražaja)“, „psihički neuravnoteženim“, „bez kučeta i mačeta“, „isfrustrirano ličnim životnim neuspjehom“, „u samom vrhuncu klimaksa, želi skrenuti pažnju na sebe“ – mogu nešto doprineti javnom dijalogu. (Da ne govorim o optužbama na temu „plaćeništva“, angažmanu – ne iz uverenja, već „po narudžbi“ i „izdaji sopstvenog naroda“, na koje se šovinisti svake vrste pozivaju, suočeni sa svakom kritikom, ali to je već folklor na koji smo se navikli, pa aj, nek prođe.)

Zato nikako ne mogu da razumem zbog čega gospođi Rašljanin niste ponudili da objavite upristojenu i civilizovanu verziju pisma, koju je sama, ili uz vašu redakcijsku pomoć, mogla da napravi? Eventualni argument da redakcija nije želela da „cenzuriše“ pisma čitalaca, jednostavno ne stoji, jer ni ostala pisma ne objavljujete integralno, niti ste do sada štampali tako prostačke uvrede koje, verujem, grubo krše i nekoliko zakona.

Interesuje me da li biste štampali pismo nekog drugog čitaoca, koji bi na sličan način vređao, ali ovog puta po religioznoj ili nacionalnoj osnovi. Zar „Danas“, srećom, ne pripada onom delu demokratske javnosti koji bi odbio ovakvu vrstu napada i protiv seksualnih manjina? Zbog čega se ne vodite istim kriterijumima kada se napadaju žene? Da li „Danas“ smatra da normalna diskusija podrazumeva i pitanja bračnog stanja i fertilnosti sagovornice? Zaista ne razumem šta ste imali na umu ovim potezom, osim ako ovom grubom diskriminacijom gospođe Ćorović ne želite da pokažete da je to prava slika položaja žene u sandžačkom društvu, što smatram nedovoljno elaboriranim i samim tim problematičnim stavom.

Oštro protestujem protiv odluke „Danasa“ da objavi pismo gospođe Rašljanin, koji u javni diskurs vraća govor mržnje i diskriminaciju sasvim sličnu onoj od koje je i sama bošnjačka zajednica na prostoru bivše Jugoslavije, nažalost, više puta stradala.

Autorka je pismo poslala iz Azerbejdžana

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.