Otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada 1Foto: Freepik

U ovom pismu ime i prezime gradonačelnika nije bitno – bitna je funkcija koju preuzima jedan čovek kako bi upravljao jednim gradom.

Dakle, obraćam se funkciji gradonačelnika koja podrazumeva da neko, u nekom vremenskom periodu, dobrovoljno prihvati, principom demokratskog izbora, da opslužuje to radno mesto.

Gradonačelnik bi se prihvatio toga da poštuje zakone i institucije sistema u službi građana po mnogim pitanjima vezanim za funkcionisanje grada.

Jednom rečju, gradonačelnik bi trebalo da je kreator stabilnosti i atmosfere u životu grada. Ako mu to ne polazi za rukom, urušava se smisao institucija.

Smisao gubi i dobra običajna etika koja ima utemeljenu višegodišnju tradiciju, pa tako i grad gubi svoj lik, a građani gube svoj grad. Zbog toga se obraćam gradonačelniku, jer on u svojim rukama ima ključeve grada.

Uvod ovog teksta vezan je za ličnost gradonačelnika, a povod obraćanja je spomenik nevinim žrtvama koji će podići grad (?) odnosno građani.

Mnogo toga što je vezano za taj spomenik ne nosi u sebi čistotu i nevinost stradalnika, žrtava sulude i naopake ljudske strasti. Žrtve nose biblijsku krivicu stečenu rođenjem, ili, pak, činjenicom da su se u pogrešno vreme našli na pogrešnom mestu i postali plen/meta zločinaca.

Da se to ne zaboravi žrtve će dobiti obeležje. Zbog toga je potrebno uvek i svuda ukazivati na besmisao i užas zločina i zaustaviti ga čak i u sećanju, da se nikad ne ponovi. U tom smislu nastala su mnoga umetnička dela, jer umetnost svojom širokogrudom različitošću, osebujnošću, stvaralačkom snagom i simbolikom treba da opominje i katarzički im udahnjuje večnost.

Međutim, nije uvek tako.

Ja sam vajar i moj tekst se prvenstveno odnosi na način kako je najavljena izrada tako značajnog umetničkog dela, kao što je spomenik nevinim žrtvama. Naime, već duže vremena ne napušta me misao da izvođači radova nisu nimalo nevini.

Ne raspisujući konkurs za idejno rešenje spomenika, za tako osetljivu ranu Novog Sada, ukinuta je značajna institucija. Izrada jednog takvog spomenika vrlo je osetljiva jer zadire u prošlost, ali i slika/opisuje sadašnjost.

Ta sadašnjost nema prerogative nevinosti. Naprotiv.

Živimo sadašnjost koja ne afirmiše umetnost. Naša stvarnost afirmiše moć, a misija umetnosti je suprotna tome, umetnost afirmiše duhovne iskorake i moćno. Zbog toga odoleva vremenu. Zbog toga traje.

Priprema za umetničko delo trasira se u sadašnjosti za budućnost. To se ovde ne vidi.

Pitam se gde su se izgubile generacije mladih umetnika zbog kojih postoje akademije, gde su validni stručnjaci da pokažu koje je to delo zavredelo svoj život u budućnosti, a na ponos građana Novog Sada.

Konkursom za idejno rešenje spomenika nevinim žrtvama otvorila bi se vrata mladim umetnicima. Javni prostor pokazao bi koliko je Vojvodina dobar primer za različitost i toleranciju. Svega toga nema, odnosno, nije ni bilo. Ovako, kako se uradilo sa spomenikom nevinim žrtvama uspostavlja se model suspendovanja demokratije, model ukidanja ljudskih prava i sloboda.

Umetnici nisu dobili mogućnost da učestvuju u životu i simbolima svoga grada, da deo svog bića ugrade u vremena koja tek dolaze i kojih se ne treba stideti.

Sam sam, kao stvaralac, vajar, učestvovao na mnogim konkursima jednako ponosan na one na kojima sam pobeđivao, kao i na one posle kojih sam otvoreno priznavao sebi da je bilo i boljih. Zbog toga se osećam dobro.

O meni govore moja dela.

Ovaj tekst napisao sam sa namerom da osokolim mlađe stvaraoce, da se okrenu oko sebe, da se bore za sebe, za svoju umetnost, da uđu u trku i filtriraju sadašnji trenutak kroz svoje radove, da u toj trci budu mnogi primećeni, i da pobedi najbolji.

Umetnost mora da bude u službi života koji iza sebe ima prošlost, a pred sobom budućnost, mora da bude u službi visokih umetničkih dometa i univerzalnih vrednosti, a nikako grupni portret moći jedne partije.

Potrebu da nastane ovaj tekst osvestila je u meni i velika nepravda učinjena onima pred kojima se isprečila snaga i moć naspram stvaralačkih snova.

Zbog toga gradonačelnik grada mora misliti na sve građane grada kojim upravlja.

Autor je vajar iz Novog Sada

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari