Pokret za opstanak je Vučićeva zamka 1Dragica Stanojlović Foto: Privatna arhiva

Kad je sve rasturio, obesmislio, pokrao i rasprodao, Aleksandar Vučić je došao na „genijalnu ideju“, kako i ubuduće da ostane glavni u Srbiji a da sve ostalo izgleda drugačije a u suštini ostane isto.

Već je to jednom uradio kad su Toma Nikolić i on napustili radikale, busajući se u grudi da su uvek bili za „evropske vrednosti“.

Privremeno su izmenili retoriku, pojačali populistički diskurs i, kobajagi, postali nova i „čista“ politička snaga. Sada je, po Vučiću, ponovo došlo vreme za redizajniranje organizacije.

Kako mu je jedan kod ključnih poslova svakodnevno praćenje sopstvenog i rejtinga stranke, uočio je da ta stravična mašinerija koju je gradio počinje da ga ugrožava.

Da ne bi došao u situaciju kao doktor Frankenštajn, koga je monstrum, sklepan od svakakvih otpadaka, uništio, odlučio je da ga našminka, preodene i nauči lepim manirima. Formiraće pokret za opstanak Srbije jer kako reče: „Moramo da podignemo glavu i glas za normalnu i snažnu Srbiju, koja će da brine o sebi a ne o drugima.“ Ova, patetikom i frazama, začinjena rečenica projektuje svu bezočnost i manipulativnu podlost.

Danas, kada je od države ostala ruina, jer su je čitavu deceniju on i njegovi asistenti bezočno pljačkali i rasprodavali, on bi da sve „resetuje“ i krene iz početka.

Donedavno Srbija je bila najuspešnija, sve je cvetalo i napredovalo dok su građani uživali u sreći koja ih je zadesila da žive u takvoj zemlji. Sad, odjednom, treba je spasavati, jer joj je opstanak ugrožen.

Ko to ugrožava srećnu državicu? Verovatno će svojim hipnotisanim podanicima da poturi poduži spisak „neprijatelja“ a posebno „domaćih izdajnika“, čija su zlodela ugrozila sigurni put u „svetlu budućnost“.

Taj manevar je dobro poznat u istoriji svih autoritarnih društava, i na žalost, i sramotu ljudi koji su navodno misleća bića, uvek je uspevao.

Glas za „normalnu Srbiju“ verovatno će da podignu Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Bratislav Gašić, Ana Brnabić i čitava plejada pokvarenjaka, hulja, lopuža, prevaranata, lažova i drugih opskurnih likova.

Od društvenog taloga stvorio je elitu, čiji je zadatak da ga bezrezervno podržava i sve što pomisli prihvata.

Zauzvrat dobili su mogućnost da u svojim „vilajetima“ sprovode teror i pljačku. Primitivizmom i surovošću su ta bića počela sve više da bude gnev i otpor kod ljudi, što je zazvonilo na uzbunu kod Gospodara.

Već su i rezultati aprilskih izbora bili indikator da treba nešto da se preduzme. Takozvana Srpska napredna stranka, iako joj se ime nigde nije videlo, dobila je 300 hiljada glasova manje u odnosu na izbore održane 2020.

Vučiću je jasno da na sledećim izborima partija ne može da dobije veći broj glasova, jer, jednostavno, neće biti novih birača da za njih glasaju. Sve su ucenili, potkupili, zastrašili i obmanuli. Laži sve više isplivavaju na površinu, siromaštvo je sve veće, data obećanja neispunjena.

Sve manipulacije su već viđene, može da primeni još po neku varijaciju na glavnu temu.

Zbog toga je domislio da iz prvih redova organizacije skloni one čije su nepodopštine postale poslovične, i umesto njih pronađe neke, do sada ne eksponirane, a lako potkupljive likove, koje će da predstavi kao patriote, spremne da sve svoje potencijale stave u „službu otadžbine“.

Žrtvovaće nekoga ko mu nije mnogo važan (a niko mu nije važan kad je on u pitanju) i taj će neko vreme da odsedi u zatvoru, a on će da priča kako je oslobodio državu od tajkuna i korumpiranih funkcionera (postoji napisan scenario „Mišković“).

Za sve će biti okrivljena „bivša vlast“, a on će slavodobitno da krene u nove pobede do našeg potpunog uništenja. Postavlja zamku ne maskirajući je. Svi je vide. Ako ponovo upadnemo u nju, nije do njega, do nas je.

Autorka je neuropsihijatarka iz Vršca

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.