Presuda 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Znalo se, onog dana kada su uhapsili Ratka Mladića, da će biti osuđen na doživotnu robiju.

Presuda nije mogla biti drugačija. Predugo živimo posledice devedesetih, nikako da Srbija sagleda kritički prošlost kako bi nam budućnost bila izvesna. Ovako, vrtimo se u začaranom krugu relativizacije jedne tragične politike koja bi da bude u pravu. To nije stvar prava već istine. A istina je da je Rako Mladić ratni zločinac.

Pre sto godina Srbija je bila jedna od pobednica u prvom svetskom ratu. Kralj Aleksandar i srpski Generalštab bili su primer vojne doktrine, viteštva i vojničke časti. Danas smo došli, zbog neodgovornosti pojedinaca u srpskom narodu, da se srpskom narodu pripisuje kolektivna uloga zločinaca. U tom kontekstu, Mladić je i od Srba trebao biti osuđen na doživotnu robiju.

Sve dok budemo tražili opravdanje za zločine u tome šta su drugi radili prema nama, dok se crkve budu podizale iz inata i na tuđem posedu a ne iz ljubavi, nema napretka. Mi nemamo elitu koja ima hrabrosti, znanja, vizije da saopšti istinu. Budućnost zasnovana na istini. Ukoliko se nastavi sa „trovanjem“ mladih generacija na vrednostima koje su zlo, onda nama nema spasa.

Autor je predsednik Upravnog odbora Centra za istraživanje u politici Argument

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.