Foto Zoran Dedic

Pravni fakultet nije samo akademska institucija, on je faktički i organ državne vlasti, koji je u istoriji služio svakom političkom režimu i društvenom sistemu. To se najbolje može videti analizom sadržaja udžbenika i nastavnih programa. Oni su se menjali kad god je došlo do promene sistema, za njihov sadržaj nije bilo ključno autonomno naučno rezonovanje, nego odnosi moći u društvu. U vreme autoritarne vladavine SKJ, na tom fakultetu školovali su se udbaši, tužioci i sudije koji su nevine ljude besomučno trpali u zatvor. Ko je pisao zakone kojima su kršena osnovna prava i slobode, ko je formulisao krivično delo neprijateljske propagande? To su radili profesori PF, nisu stolari.

U to vreme proveo sam dosta vremena u sudnicama i pratio političke procese, dobro mi je poznato da je tada lakše bilo čobanima, nego pravnicima, objasniti šta su ljudska prava. Profesori PF bili su poslednji koji su branili opravdanost postojanja delikta mišljenja.

Kako je stajalo u jednom od najpoznatijih udžbenika PF, pravo je volja vladajuće klase izražena u zakonima. Kad god se menjala vladajuća klasa, menjao se i PF. Što reče onaj Nušićev junak: „Kad vlada da ostavku, i ja dam ostavku“. PF je bio za monarhiju, u vreme Karađorđevića, za republiku u vreme Tita…

Udžbenici ne lažu, od kada je demokratija vrednost na PF, od kad postoji predmet Ljudska prava, od kada je kapitalizam poželjan sistem?

Slobodoumnih ljudi oduvek je bilo na PF, ali oni su bili neznatna manjina i redovno su ih izbacivali. Početkom sedamdesetih izbačena je grupa profesora koji su kritikovali ustavne reforme, koje su rezultirale donošenjem Ustava SFRJ iz 1974. Mihajlo Đurić je završio u zatvoru. Devedesetih su izbačeni nastavnici koji su bili protiv Miloševića. Većina njihovih kolega tada je ćutala, ili čak odobravala te sramne postupke.

Pozivam gospodu dekane i druge profesore PF da se izjasne o tome da li je Briselski sporazum u skladu sa Ustavom Republike Srbije; da li je krivično delo ukoliko neki maloletnik na protestima nosi maketu vešala napravljenu od plastičnih vodovodnih cevi; da li je pritvor određen tom detetu opravdan? Oni bi trebalo da odgovore na, u javnosti često izražene, tvrdnje da predsednik Republike Srbije krši Ustav i na brojna druga pitanja.

Ukoliko Pravni fakulteti žele da imaju ugled u javnosti, moraju se osloboditi dosadašnje slugeranske pozicije, trebalo bi da brane slobodu, demokratiju i ljudska prva, a na svakoga ko u Srbiji ščepa vlast.

Autor je aktivista za zaštitu ljudska prava iz Zrenjanina

Povezani tekstovi