Službeni profil Leonida Sluckog pokazuje nakaznost sistema 1Foto: J. Z . T.

Nama dobro poznati Vladimir Žirinovski (75), predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije, preminuo je od posledica korone 6. aprila ove godine.

Na stranačkoj liderskoj funkciji zamenio ga je srpskoj javnosti nepoznati Leonid Slucki, političar koji po ekstremizmu nimalo ne zaostaje za svojim prethodnikom. Posle završetka borbi za ukrajinski grad Mariupolj izjavio je da „sve zarobljene ukrajinske vojnike treba streljati i da ne zaslužuju da žive“.

U ovom tekstu analiziraćemo njegov službeni profil, jer pokazuje sve nakaznosti sadašnjeg ruskog političkog sistema. Na mesto prvog čoveka LDPR-a Slucki je izabran jednoglasno 27. maja, a prethodno je većinom glasova postao šef poslaničke grupe u Državnoj dumi. Formalno su ga izabrali članovi partije, ali nesumnjivo da je sve urađeno u režiji ruskih bezbednosnih službi, jer je jedinom protivkandidatu bilo onemogućeno da se nađe na glasačkom listiću, a Slucki je idealna ličnost za takvu poziciju, pošto je prividno na čelu opozicione stranke, a zapravo je deo rukovodeće ruske političke, ekonomske, bezbednosne i verske strukture.

Kao takvom, njemu je praktično sve dozvoljeno. Izuzet je od bilo kakve sudske i političke odgovornosti, iako bi se u svakoj, iole uređenoj pravnoj državi, umesto u parlamentu, nalazio na mestu predviđenom za ljude s druge strane zakona. Slucki je čovek koji kao pripadnik „sistemske opozicije“ opravdava sve Putinove poteze – zauzimanje Krima, intervenciju u Siriji, izmene Ustava koje omogućavaju produžetak predsedničkih mandata, napad na Ukrajinu…

Leonid Eduardovič Slucki rođen je 1968. godine u Moskvi. Diplomirao je na Moskovskom mašinskom institutu i Institutu za ekonomiju i statistiku. Pre nego što će 2000. godine prvi put postati poslanik ruske Državne dume radio je u bankama. Od tada je neprekidno deputat, a 2016. izabran je, na predlog Žirinovskog, a uz saglasnost Putina, za predsednika parlamentarnog Komiteta za međunarodne odnose. Od 2014. nalazi se na spisku sankcionisanih osoba koje su sačinile Evropska unija i SAD.

I sve je to u senci nečuvenih skandala koji se vezuju za ime jednog od najistaknutijih ruskih političkih delatnika. Opozicionar Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru, i njegova Fondacija za borbu protiv korupcije, objavili su 8. marta 2018. rezultate istrage o imovini Leonida Sluckog i optužili poslanika za nezakonito bogaćenje, pošto njegova porodica nema nikakav zvaničan posao, a ukupni porodični prihodi im ne dozvoljavaju da poseduju tri skupocena automobila (dva „bentlija continental flying spur“ i „bentayga“ koji koštaju oko trideset miliona rubalja ili pola miliona evra i još jedan Mercedes „maybach“).

U istrazi Navaljnog navodi se da je poslanikov automobil počinio čak 825 saobraćajnih prekršaja koji naravno nisu plaćeni. Sve su to napravili vozači majbaha, automobila koji je kasnije nestao iz deklaracije Sluckog, ali u stvarnosti, kao što se moglo videti na TikTok nalogu njegove ćerke Lidije i dalje ga koriste on ili drugi članovi porodice.

„Za kazne, priznajem, postojao je dug. Sada ga nema“, izjavio je Slucki u intervjuu za časopis „Snob“. Ipak, TikTok poslanikove kćerke pokazuje da vozači njenog oca i dalje krše saobraćajna pravila. Lidija Slucka je 29. juna 2021. objavila video na TikToku snimljen, kako se može zaključiti po detaljima unutrašnjosti, u automobilu sa registracijom A700MP77 – istom onom koji je već koristio Leonid. Iako je limuzina registrovana na njegovu suprugu, nije uneta u deklaraciju poslanika. Navaljnijeva istraga pokazala je i da Slucki već deset godina iznajmljuje šumsko zemljište od jednog hektara pored svoje dače u moskovskom prigradskom naselju Rubljovki i da ga nikada nije prijavio.

U januaru 2017. programer Sergej Polonski obratio se generalnom tužiocu Rusije Juriju Čajki sa zahtevom da se pokrene krivični postupak protiv poslanika Državne dume Vladimira Resina i Leonida Sluckog. Prema njegovim rečima, dva deputata su od njega iznudila mito i dobila 990 m² u penthausu Kutuzovske rivijere „za izvršenje ugovora“. Istovremeno, Fond za borbu protiv korupcije pronašao je penthaus vredan više od 400 miliona rubalja, odnosno 6,6 miliona evra, u vlasništvu supruge Sluckog. Stan je površine 562 kvadratnih metara i nalazi se u elitnom stambenom kompleksu.

Kako je izveštavao servis Radio Slobode na ruskom jeziku, Slucki i njegova porodica već četiri godine koriste vilu u kompleksu Six Sensis Kaplakaya u turskom gradu Bodrumu na Egejskom moru. Političareva mlađa kćerka i supruga veći deo godine provode u ovom objektu, koji Slucki nije prijavio u obaveznoj deklaraciji o imovnom statusu. Kako su ruski nezavisni mediji uspeli da utvrde, vila koju koristi porodica Slucki ima dva nivoa i ukupnu površinu od 743 kvadratna metra, a računajući dvorište i bazen i preko hiljadu i po. Kuća se sastoji od sedam spavaćih soba, terase, vešeraja, kancelarije, ostave, prostorija za osoblje i garaže za dva automobila. Procenjuje se da je vrednost takve vile oko tri miliona evra, a iznajmljivanje po danu košta 2.600 dolara.

Pre početka rata u Ukrajini jedanaestogodišnja kćerka lidera LDPR-a, pomenuta Lidija, objavljivala je na svom blogu video-snimke iz prestižne američke škole u Švajcarskoj „Tasis“ u kojoj školarina iznosi preko 87 hiljada dolara godišnje. Oni koji su pažljivo analizirali njene objave iz Švajcarske, zaključili su da živi u hotelu s pet zvezdica „Villa Principe Leopoldo“, u blizini Lugana. U ovom objektu jedno noćenje košta između 1.200 i 1.400 dolara. Prvi put se za Lidiju saznalo 2018. godine, kada je istraživačka mreža Meduza utvrdila da pohađa elitnu školu „Prezident“ u Žukovki, pored Moskve, gde je godišnja školarina dva miliona rubalja ili 33 hiljade evra.

Za stariju kćerku Irinu nezavisni istraživači utvrdili su da posleduje parcelu i vilu od skoro šest stotina kvadratnih metara i da je njihova vrednost oko 140 miliona rubalja, što je oko dva miliona i tri stotine hiljada evra.

Slucki ima veoma bliske veze s vrhom Ruske pravoslavne crkve i patrijarhom Kirilom. Javnost je bila konsternirana kada je poslanik 2011. helikopterom robinson R44 sleteo u portu jednog od najpoštovanijih ruskih manastira tik između patrijarhovih odaja i manastira Svete Trojice u Sergejevom Pasadu. Snimak ovog desanta brzo je postao viralan i podstakao je optužbe za nepoštovanje svetinje i vernika, ali su patrijarh i episkopi stali u odbranu svog prijatelja.

A poslanika je državni vrh svojski branio i kada se našao u središtu seks skandala. U februaru 2018. dopisnica ruskog servisa Bi-Bi-Sija Farida Rustamova, producentkinja TV kanala Dožd Darija Žuk i novinarka RTVi Jekaterina Kotrikadze optužile su Leonida Sluckog za seksualno uznemiravanje.

Rustamova je izjavila da ju je političar dodirivao po intimnim delovima tela, a zapis na njenom diktafonu svedoči o dijalogu:

– Imam mladića, Leonide Eduardoviču.

– Ostavi ga.

– Ne želim.

– A zašto?

– Želim da se udam za njega.

– Odlično, bićeš njegova žena, a moja ljubavnica.

Skandalozne publikacije su tokom te godine imale široku medijsku pokrivenost, bila je formirana i parlamentarna komisija koja je istraživala slučaj, a novinari su odlučili da bojkotuju Sluckog, pa i rad Donjeg doma ruskog parlamenta. Sve uzalud, jer je službeni predstavnik za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov odbio da komentariše skandal, a parlamentarna komisija je zaključila da poslanik nije učinio nikakav prekršaj.

Ono malo preostalih nezavisnih medija u Rusiji komentarisali su da je ovaj primer simbol nekažnjivosti i kastinskog sistema aktuelne vlasti u Rusiji.

Kada kod nas u mnogim medijima potpuno nekritički hvale režim u Rusiji i preporučuju nam ga kao uzor, dobro je da znamo i ove činjenice.

Autor je zamenik predsednika SPO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.