Srbiji je potrebna demokratija "odozdo" 1Foto: Srpski pokret Dveri

Sistem čini sve da sa jedne strane deo građana uvuče u svoju klijentelističku mrežu, dok u isto vreme većinu želi da marginalizuje, suspenduje iz političkog polja i održava u pasivizmu i apatiji. Ovo strukturno nasilje koje se sistematski sprovodi nad društvom osnov je režimske stabilokratije i intencije da reprodukuje „večni“ status kvo.

Nema demokratije bez demosa. Da bi se srpski demos rekonstituisao, Srbiji je potrebna demokratija „malih prostora“. Iz lokalne demokratije, kao kristala, treba razviti nove demokratske prakse i uključiti građane u politički proces vraćanjem institucionalne moći u njihove ruke.

Kako? Da bi se demokratski princip participativnosti ostvario potrebno je najpre iskoristiti sve institucionalne kapacitete koji su već na raspolaganju, ali se sistemski zanemaruju i blokiraju, kako volja građana ne bi došla do izražaja.

Prema čl. 2 Ustava Republike Srbije: Suverenost potiče od građana koji je vrše referendumom, narodnom inicijativom i preko svojih slobodno izabranih predstavnika. Nijedan državni organ, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.

S obzirom da danas u Srbiji građani nemaju mogućnost da slobodno izražavaju volju preko slobodno izabranih predstavnika, kao i da referendum i narodna inicijativa, iako normativno proklamovane, ne predstavljaju funkcionirajući i primenjen oblik vršenja građanske suverenosti, Srpski pokret Dveri zalaže se za jačanje institucija i instrumenata neposredne demokratije.

U tu svrhu treba primeniti postojeći pravni okvir koji pružaju međunarodni dokumenti i ugovori (Univerzalna deklaracija o pravima čoveka, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi),  Ustav Republike Srbije i Zakon o lokalnoj samoupravi koji predviđa građansku inicijativu, referendum i zbor građana kao osnovne načine neposrednog učešća.

Građani treba da budu uključeni na više nivoa participacije: da budu informisani, da budu konsultovani, da mogu da predlažu rešenja i da mogu, konačno, da odlučuju o ključnim aspektima sopstvenog života, najpre u lokalnoj zajednici.

Trenutno stanje jeste takvo da građani u nedovoljnoj meri ostvaruju ova svoja prava, a vlast čini sve da destimuliše svaku smislenu građansku akciju koja bi transcendirala postojeće stanje.

Srbiji je potrebna demokratija „odozdo“, a ne demokratija elita, od elita i za elitu. Zato nam je potrebno ponovno promišljanje kapaciteta mesne samouprave, mesnih zajednica, nove „filozofije kvarta“, zborova građana, peticija, građanskih inicijativa, lokalnih referenduma, ali i individualnih predstavki, javnih kritika – kao nužnih korektivnih strategija  reprezentativnoj demokratiji u Srbiji.

Pored toga, digitalno doba redefiniše koncept političke zajednice i otvara mogućnost digitalne demokratije kao „prirodnog“ praktikovanja neposredne demokratije.

Uključivanje i neposredno učešće građana u kreiranju i sprovođenju javnih politika smatramo uslovom za opstanak demokratije danas.

Građani imaju pravo na učestvovanje, a mi smatramo da se mora obezbediti instrumentalna i institucionalna podrška kako bi imali sredstva i pravu priliku za stvarnu participaciju koja vodi transformaciji društva.

Građani imaju i dužnost da neguju vrlinu građanstva i intervenišu u politički proces – da kreiraju, odlučuju, nadgledaju, evaluiraju. Lokalna demokratija je prvi i najprirodniji okvir za učestvovanje i oblikovanja opšteg dobra zajednice.

Za to ne treba čekati nove „izbore“. Dveri predlažu da uzmemo život u sopstvene ruke – odmah.

Autor je diplomirani filozof, doktor pravnih nauka i član Glavnog odbora Srpskog pokreta Dveri

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.