Stvarnost je malo drugačija 1

U Srbiji od 37 javnih preduzeća na čelu 21 nalaze se vršioci dužnosti direktora – VD.

Kako neko reče, stiče se utisak da je cela država VD osim predsednika Srbije.

Zakon o imenovanju direktora javnih preduzeća postoji, ali se u praksi ne primenjuje.

MMF je preporučio Vladi Srbije da se prekine praksa postavljanja VD direktora u javnim preduzećima.

Preporuka se odnosi na to da se uvede profesijonalizacija direktora javnih preduzeća i da se oni biraju putem javnih konkursa.

Praksa potvrđuje da za izbor direktora nije važna stručna sprema, godine radnog staža i godine života već samo partijska pripadnost i podobnost.

Kao rezultat svega ovoga u praksi cveta korupcija i ništa se po tom pitanju ne preduzima.

Institucije države i zakonska regulativa su samo paravan iza koga se sve rešava. Zarobljene institucije države znače i zarobljenu državu.

Kontrola vlasti nije dozvoljena i kako odluči politika tako će i biti.

Gostujući na televiziji vršilac dužnosti direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević izjavio je da će pošta u narednom periodu ponuditi građanima više novih usluga.

Navodi se uvođenje: tematskog telegrama, e-telegrama i posebno da će građani preko poštara moći da urade sve ono zašto su do sada išli na šalter pošte.

Penzioneri će imati od 1. januara takozvani paket ekspres, gde poštar dođe na kućnu adresu i preuzme neograničen broj paketa, samo na poziv.

Ubuduće biće moguće podići paket i pismo u roku od 20 dana umesto dosadašnjih pet dana.

Sve ovo deluje vrlo lepo i komforno za građane Srbije, ali stvarnost je sasvim drugačija i postavlja se pitanje kako ponuđeno realizovati u praksi.

Živim u Ostružnici i početkom ove godine počeli su problemi sa dostavljanjem pošte žiteljima ovog mesta. Dosadašnjem poštaru istekao je ugovor o radu, novi nije potpisan a zamene nije bilo.

Pošta se deli preko građana koji dolaze u poštu da plate račune ili podignu novac.

Građani su pokušali putem dopisa i ličnim kontaktom u pošti da reše ovaj problem.

Uvek su dobijali obećanja da će problem biti rešen, no mi dočekasmo i kraj godine a rešenja još nema.

Posle svega preduzetog stiče se utisak da inertnost, površnost u radu i loš sistem upravljanja u pošti doprinosi nerešavanju našeg problema.

U bilo kom organizovanom i operativnom sistemu, kakva bi trebalo da je pošta, ovaj naizgled mali problem bijo bi lako rešen, preraspodelom ili prijemom novog poštara.

Pri ovakvoj organizaciji i rukovođenju ostaje nejasno kako će VD direktor Đorđević realizovati sve ove najavljene novine.

Možda će one biti privilegija za odabrane po položaju i mestu življenja.

Možda je Đorđević poučen našim iskustvom produžio rok isporuke sa pet na 20 dana.

Za sada ostaje nam nada da će približavanjem dana izbora početi borba za glasače i to može ubrzati rašavanje našeg problema.

Sve novine koje je izneo VD direktora Pošta Srbije možda su deo predizborne kampanje koja je uveliko poćela.

Obraćanje VD direktora podseća me na nedavno obraćanje VD direktora Elektrodistribucije Srbije Milorada Grčića na proširenoj sednici vlade, kada se raspravljalo o padu i havariji elektrosistema Srbije.

U jeku rasprave o uzrocima pada elektrosistema moglo se zaključiti da je loše rukovođenje, neorganizacija i samovolja pojedinaca doprinelo da smo doživeli ogromnu havariju koja će Srbiju i njene građane koštati ogromnim neplaniranim utroškom novca za uvoz struje i gasa.

U jeku rasprave o padu i havariji elektrosistema prisutnim se obratio VD direktor Grčić sa idejom za izgradnju podzemnih nuklearnih elektana.

U Srbiji ima još primera neznanja i nerada VD direktora i svi se mi pitamo ko tu pravi veću grešku i štetu, da li oni koji imenuju te ljude na funkciju ili sami oni koji prihvataju te funkcije za koje očigledno nemaju reference.

Zaključak je, kao i po mnogim pitanjima, da stvarnost i život u Srbiji izgleda drugačije od onoga što se prezentuje nama građanima. Svakako tome umnogome doprinosi i to da pogrešni ljudi bivaju postavljeni na pravo mesto.

Dok god je to tako mi građani osećaćemo posledice nestručnosti, samovolje i neodgovornosti kao i nedostatak sankcija za loš rad pojedinaca i dela institucija države Srbije.

Autor je general u penziji