Umetnost otpora 1

Jer poslednji slučaj bune u Narodnom pozorištu u Somboru, a imajući u vidu i one prethodne, najpre u Narodnom pozorištu u Beogradu, a potom u Beogradskom dramskom pozorištu, pokazuju da glumcima uspeva de se izbore za svoje ciljeve. Kako? – Lako.

Jasni su u tome šta neće, jasni su u tome šta hoće, umeju to precizno i kreativno da formulišu, drže se zajedno, solidarni su. Prvo je krenulo u Narodnom pozorištu u Beogradu, kada je tadašnji upravnik, Dejan Savić smenio direktora Drame Željka Hubača.

Formirana je inicijativa „Nije umetnički ćutati“, koja je odolevala svakoj provokaciji i na kraju uspela da se otarasi samovolje Dejana Savića. Nastavilo se u Beogradskom dramskom pozorištu kada su se glumci usprotivili da se u njihovoj kući organizuje manifestacija Balkanske nagrade u okviru koje bi nastupila i Dragana Mirković. „Nećemo neukus, šund i kič u našem pozorištu“, bili su jasni umetnici i ova smotra se nije desila pod krovom njihove kuće.

Što se tiče Narodnog pozorišta u Somboru, oni su se usprotivili što je lokalna vlast za v. d. direktorku njihove kuće imenovala glumicu Vesnu Paštrović. Naljutili su ne samo zato što Paštrović ne poseduje reference za narečenu poziciju, nego i zbog toga što je za tako važno mesto neophodno raspisati konkurs. Glumci su povodom krizne situacije napravili FB stranicu Somborski pozorišni front i u kratkim saopštenjima obaveštavali javnost o svojim narednim potezima, uključujući i jednočasovni štrajk upozorenja koji je bio najavljen za 28. mart.

Do obustave rada nije došlo pošto je gradska vlast predložila sastanak. Sastali su se predstavnici Grada Sombora, kao osnivači pozorišta i predstavnici Štrajkačkog odbora NP Sombor i dogovorili raspisivanje konkursa za izbor novog direktora ove kuće. Jedna od izreka kaže da umetnost imitira život, možda ne bi bilo loše da ponekad život imitira umetnost – umetnost otpora.