Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

… izjava koju ste dali posle razgovora sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Briselu obiluje neistinama, poluistinama, otvorenim pretnjama i zastrašivanjem građana Srbije, a ne pruža odgovor na pitanje šta je Vaša, jer platforma Srbije ne postoji, sa kojom odlazite na pregovore sa predstavnicima albanskih secesionista.

1. Rečima da ćete se obratiti naciji sa predlogom tzv. kompromisnog rešenja „kada budete u glavi imali sliku šta je to što je moguće“ obavestili ste javnost da u glavi tu sliku danas nemate i da na pregovore već godinama odlazite, izvinite, kao guska u maglu.

Zato Vas pozivam da, ako imate imalo hrabrosti i poštenja, već danas date odgovor na suštinski važno pitanje, a koji u glavi ipak već imate: da li smatrate prihvatljivim kompromisnim rešenjem ono koje sadrži saglasnost ili neprotivljenje Srbije članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, u bilo kojoj formi i obavezu teritorijalnog razgraničenja Srbije i Kosova?

2. Nije novo, ali je nemoralno i kukavički, da odgovornost za krah svoje kapitulantske kosovske politike pripisujete prethodnim vlastima, paradoksalno čak i onoj u kojoj ste učestvovali kao ministar informisanja u vreme NATO agresije. Kažete da Srbija „danas nema ništa i to ništa smo dobili i 1999. , i 2004. , i 2008. , a onda smo to ništa potvrdili 2010. i 2011. Ono što tražimo i za šta se borimo to je da imamo nešto, a ne ništa.“

Beskrupulozna je Vaša „zaboravnost“ da je 2013. godine potpisan katastrofalan Briselski sporazum, a da ste na vlast došli obećavajući poništenje svih „Borkovih sporazuma“.

Pitam Vas: ako danas nemamo ništa šta to od Srbije može da se traži, a traži se? Zašto bi nam iko dao nešto, za ništa? Šta je to nešto za šta se, kažete, borite da dobijemo ne dajući ništa, jer tvrdite da nemamo ništa? Da li to „nešto“ očekujete u vidu poklona kao dokaz ljubavi Hašima Tačija, Vašingtona i Brisela prema Srbiji i srpskom narodu?

Biće da ipak imamo nešto: Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i činjenicu da samoproglašena NATO-mafijaška tvorevina Kosovo ne može da bude država bez priznanja od strane Srbije. Time Vi predsedniče trgujete! Šta je to „nešto“ za šta smatrate da Srbija treba dobije da bi se dobrovoljno odrekla dela svoje teritorije i naroda? Ne mislite valjda na ZSO koja će funkcionisati u skladu sa ustavom i zakonima Kosova i Metohije i nadležnostima isključivo nadzora u pojedinim oblastima, kako stoji u Sporazumu o Zajednici opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu koji ste lično potpisali 2015. godine?

3. Predsedniče, prestanite da građane Srbije plašite ratom, ne bi li ih ubedili da treba da podrže Vašu izdajničke poteze.

Kažete da „postoje pitanja na koja mi nemamo odgovor… a šta ako u toku leta neko krene da zauzima sever Kosova? A šta bi to bio naš odgovor? Da li bi naš odgovor bio vojni ili bi naš odgovor bio da imamo još jednu „Oluju“ ili „Bljesak“ ? Od koga, zaboga, očekujete odgovor, ako ga niste našli u Ustavu, Zakonu o Vojsci Srbije i srpskoj istoriji?

Kao predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Vi morate da imate jasan stav i operativni plan delovanja ukoliko su njeni građani izloženi nasilju, pljački imovine i progonu.

Ali, pitam Vas i zašto bi „neko“, kako nazivate albanske separatiste, krenuo da „zauzima“ sever Kosova kada ste Briselskim sporazumom već ukinuli srpske institucije i integrisali ih u kosovske?

4. Predsedniče, najavljujete referendum na kojem će narod biti pitan „da kaže da li želi ili ne želi“ ono što budete smatrali kompromisnim rešenjem.

Nemojte smetnuti s uma da referendumsko pitanje ne sme da bude u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Ako smerate da deo teritorije Srbije, Kosovo i Metohiju i deo sopstvenog naroda prepustite drugoj državi morate da prethodno promenite Ustav.

5. Najzad, apelujem na članove i simpatizere stranke čiji ste predsednik da budu hrabri i slobodni, da dobro razmisle da li su spremni da svojom daljom podrškom politici koju vodite dele odgovornost za posledice koje će ona da prouzrokuje.

Autor je predsednik Demokratske stranke Srbije