Zašto i kada branim desnicu 1Foto: Privatna arhiva

Zamislite da Ustav Srbije počinje rečima: „Mi, srpski narod i svi građani Srbije, oni koji veruju da je Bog izvor istine, pravde, dobrote i lepote, kao i oni koji ne dela takva uverenja, poštujemo svoje pretke, njihovu borbu za nezavisnost koja je postignuta uz velike žrtve, za našu kulturu koja je ukorenjena u hrišćanskom nasleđu!“

Ako je ovo isuviše klerikalno, možda bi sledeća varijacija na istu temu bila prihvatljivija. „U ime Svetog Trojstva, iz kojeg sve potiče i kome su u završnici sva dela ljudi i države upućena, Mi, narod Srbije, pokorno svesni svoje obaveze prema našem Gospodu Isusu Hristu, koji je bio uz naše pretke vekovima unazad, donosimo ovaj Ustav!“

Preventivno bi se već u prvim paragrafima definisao status pravoslavne Crkve i njene uloge u državi i društvu. „Preovlađujuća religija u Srbiji je pravoslavna. Poglavar Srpske pravoslavne crkve je naš Gospod Isus Hrist!“

Dveri smenile naprednjake? Mlađa srušio Vučića? Ne, ovo su ustavi EU članica u srpskoj varijanti.

Džordž Buš je na pitanje da li se pre donošenja odluke da krene u rat sa Irakom posavetovao sa generalima lakonski odgovorio da se je konsultovao „najviši autoritet, onaj na nebu“.

Nekadašnji guverner Teksasa, predsednički kandidat i ministar za energetiku, Rik Peri, dva puta je kršten, ističe da su Sjedinjene Države utemeljene na hrišćanskim vrednostima i tvrdi da ga je Bog postavio na položaj na kome je da bi sprovodio Njegovu volju.

Njegova koleginica sa Aljaske, Sara Pejlin, takođe dvostruko baptizovana, žestoko se protivila lečenju stem-ćelijama, hvalila se da američka vojska ispunjava Božje zadatke i predlagala da se usvoji ustavni amandman koji bi zabranio istopolne brakove.

Ako želite da budete aktivni učesnik političkog života u Americi, morate da imate jasne i opredeljujuće odgovore na pitanja o tri Ge – God, Guns and Gays.

Štiklirali smo Boga, da vidimo koje su druge G tačke „zatucanih crvenih vratova“.

Aktuelni potpredsednik Majk Pens neuspešno je jurišao na položaj kongresmena napadima na LGBT populaciju najavljujući da će sprečiti svako finansiranje homoseksualnih organizacija, jer one „ohrabruju ponašanje koje pomaže širenje HIV virusa“.

Kada se dokopao fotelje guvernera Indijane, hteo je da ustavom zabrani istopolne brakove.

Ipak, vrhunac njegove homofobije predstavljao je zakon koji dozvoljava vlasnicima cvećara, poslastičarnica i restorana da odbiju pružanje svojih usluga homoseksualcima jer ugrožavaju njihova religiozna prava!

Propovednik Džeri Falvel optužio je pedere, lezbejke i sve one koji žele da „vode alternativni način života i da sekularizuju Ameriku“ da su saučesnici islamskih terorista.

Njegov brat u Hristu Pet Robinson veruje da je homoseksualnost delo satane i da su iskreno pokajanje i prava molitva lek za tu bolest.

Urnebesno je njegovo upozorenje da gejevi namerno nose naoštrene prstenje na desnoj ruci kako bi prilikom rukovanja posekli drugu osobu i preneli joj HIV.

Nije potrebno da se mnogo luta guglovim lavirintom da biste pronašli američke vojne kampove za decu od 11 do 18 godina.

Njihov program predviđa pucanje iz paintball pušaka, simuliranje bacanja granata i izvlačenje ranjenika sa brisanog prostora.

Uz ceo paramilitarni paket ide i učenje borilačkih veština, obavezna molitva i podizanje zastave.

Vratimo se Srbiji, onakvoj kakva je u očima onih kojima smeta Bog u našoj himni, a ne smeta im „In God we trust“ na američkim dolarima koje uredno primaju.

Gospoda Boga Isusa Hrista ima u poljskom, irskom i grčkom ustavu, a nema ga u srpskom.

Pa opet, u Srbiji je ugrožena sekularnost jer njen predsednik polaže zakletvu na Miroslavljevom jevanđelju.

Podsećam da grčkom predsedniku protokolarnu diplomu potpisuje patrijarh, a američka inauguracija se završava rečima „tako mi Bog pomogao“.

Američki zvaničnici upoređuju Tajnu večeru sa Deklaracijom nezavisnosti, a očeve osnivače izjednačavaju sa apostolima, ali slika Svetog Save u srpskim školama je ugrožavanje dečjih prava.

Zvezda u usponu američkih republikanaca Kendas Ovens predlaže izučavanje Biblije kao obaveznog predmeta u osnovnim školama, uz paralelno učenje kreacionizma i evolucije, ali fakultativnu veronauku dorćolski hipster ateisti ni danas ne mogu oprostiti Đinđiću.

Američki evangelisti, duhovnici Bele kuće i Kapitol hila, homoseksualizam tretiraju kao stepenicu nizbrdo ka pedofiliji i sodomiji, ali Amfilohijeve biblijske metafore o vatri i suvim granama su krivično delo koje ne zastareva.

Vojni kampovi od Floride do Kalifornije za nove mini Dži Aj Džoe su inkubatori za branioce demokratije, ali improvizovani poligoni na Zlatiboru su potencijalne terorističke ćelije.

Ako želimo da desnica ekstremizmom ne mutira u fašizam, onda levica mora da se odrekne isključivosti komunizma. Netolerantnost ide u oba smera.

Desnica je neophodna Srbiji kao tas na vagi, kao balans, kao prirodni izraz onog dela biračkog tela koje traži sigurnost u konzervativizmu, moral u veri i etiku u tradiciji.

Neoprostiva je greška neistomišljenike gurati van sistema, nije mudro graditi identitet na negaciji i delegitimisanju drugačijeg.

To važi za obe strane.

Niko ne sme biti netolerantan na kritičku konfrontaciju.

Ali, postojati granica kada stavljamo u stranu ono što nas deli i obostrano prihvatamo ono što nas integriše u funkcionalnu zajednicu.

Moramo da nađemo zajedničku tačku spajanja gde skidamo stranačke i ideološke dresove ispod kojih ostajemo samo ljudi, obična, čovekoljubna bića koja su dovoljno zrela da saslušaju drugačije mišljenje.

I desnica i levica moraju da se razlikuju u metodi, ali ne i u ciljevima. A cilj je moderna, miroljubiva, tolerantna i raznolika Srbija.

Autor je lekar, član Glavnog odbora Demokratske stranke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.