Nadležnost za lične karte i tablice na Kosovu 1Foto: canva

UNMIK je nadležan za lične karte i tablice na Kosovu. Prvobitno, Savet bezbednosti je rezolucijom 1244 iz 1999. ovlastio generalnog sekretara da uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu – Misiju privremene administracije UN na Kosovu.

Nakon proglašenja nezavisnosti od strane kosovskih vlasti i stupanja na snagu novog ustava, 15. juna 2008. godine, zadaci Misije su značajno modifikovani kako bi se fokusirali na promociju bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima od 1948. godine predviđa pravo na državljanstvo kao pravo svakog lica. Državljanstvom se ostvaruje posebna veza između pojedinca i države koja im omogućava uživanje najvišeg kruga prava (građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih) ali i obaveza.

Srbija treba da odmah zatraži od UN, Saveta bezbednosti i Euleksa da se zaustavi najavljena primena Odluke o korišćenju ličnih karata i Odluka o zameni registarskih tablica na RKS sa kosovskim dokumentima za 1. septembar 2022. od strane kosovskih vlasti, jer je to pitanje u nadležnosti UN, Saveta bezbednosti UN i Euleksa.

Navedene odluke kosovskih vlasti, čija se primena najavljuje suprotne su rez. br. 1244 i iste su političkog i statusnog karaktera u nadležnosti UN. UNMIK treba bez odlaganja da zaustavi ove odluke političkog i statusnog karaktera, jer se radi o nasilju nad međunarodnim javnim pravom i ljudskim pravima građana Srbije.

Republici Srbiji po pitanju Kosmeta nakon zaključenja Kumanovskog sporazuma i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ništa ne ide u prilog.

Međutim, nije ispunjena odredba ugovora o povratku odabranog srpskog osoblja na Kosmet na državnu granicu, čuvanje srpske baštine i manastira i dr. Srbija mora da insistira na Kumanovskom sporazumu, kao ugovoru koji zajemčuje povratak odabranog srpskog osoblja.

Od 1999. sve se činilo da se Srbiji oduzme Kosmet. Od zajemčene suštinske autonomije, po rezoluciji 1244 UN, malo je ostalo.

Dana 16. 2. 2008. EU je osnovala Euleks a sutradan (17. 2. 2008. g.) proglašeno tzv. nezavisno Kosovo, čime se pokazuje povezanost EU i proglašenja tzv. nezavisnog Kosova. Republika Srbija je članica UN, a tzv. Kosovo nije.

Srbija i građani Republike Srbije ne priznaju tzv. nezavisno Kosovo. Stoga, ne postoji ni pravni osnov da se dokumenti Srbije menjaju u dokumente tzv. nezavisnog Kosova za građane Republike Srbije.

Lična karta i saobraćajna dozvola koje je izdala Republika Srbija ne smeju biti zamenjeni oznakom Republika Kosovo na Kosmetu, jer predstavljaju izraz suvereniteta Republike Srbije na Kosmetu, koja ne priznaje tzv. nezavisno Kosovo kao i ljudsko pravo svih građana Republike Srbije koji ne priznaju tzv. nezavisno Kosovo.

Goran V. Zečević, advokat iz Zemuna

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.