Pismo vredno pet para 1

Mogu slobodno tako da napišem. Veliki broj mojih tekstova nemaju efekta, ne doprinose poboljšanju uočenih nedostataka, imaju slabu podršku i slično.

Prijatelji, rodbina savetuju mi u stilu „mani se tog posla, ništa ti ne vredi“. Razmišljam, vidim i sam da su u pravu, ali ja ne mogu drugo ništa doprineti, nego da i dalje pišem u nadi, da će neko ko ima moći i ko se slaže sa mnom, uzeti u svoje ruke i popraviti devijacije, kojih ima poprilično.

Evo žalosnog povoda ovom tekstu. U podzemnom prolazu kod Zelenog venca, već duže vreme, tuga me prožima gledajući nekoliko jadnika koji prose u ležećem položaju na posteljama, možete zamisliti kakvim. I danju i noću su tu.

Ispred je kutija za priloge, flašica sa vodom i pomalo hrane, koju im pružaju plemenite duše. To im je sve što imaju. Nemaju nameštaja, toaleta, kuhinje, ormana… Bolje da ne prilažem fotografije, sve je jasno. Preko puta njih su dugački stolovi sa robom iz Turske. To je uobičajena slika, koja traje već dugo i čeka. Koga?

Kada se izađe iznad na vazduh u pravcu pijaca, obično se naiđe na saobraćajnu policiju, koja kontroliše saobraćaj, naplaćuje kazne, pa čak i neopreznim pešacima, koji pretrčavaju ulicu bez obeleženog pešačkog prelaza. Vrlo često su tu i komunalni policajci, koji mirno nešto međusobno pričaju, a uzgred i vrebaju, ko zna šta.

A ko će pomoći onim jadnicima dole, koji leže na betonu? Ko je nadležan za njih?

Šta će se desiti, ako strani delegati, koje očekujemo uskoro da dođu i raspravljaju o izbornim procesima, odluče da na svoju ruku se malo prošetaju kroz centar Beograda i nabasaju baš kroz podzemni prolaz, pokušavajući da se provuku između opisane dve pojave, iznenađeni i sa ukočenim pogledima ka prljavim posteljama pored zida hodnika i sa nesrećnicima uvučenih ispod jorgana pronađenih ko zna odakle?

Sigurno će im ostati ta slika dugo u sećanju i kada budu razmatrali razne predloge i prepirke pozicije i opozicije u Skupštini.

Ovih nekoliko mojih reči neka padnu u onu kartonsku kutiju ispred tih nesrećnika.

Autor je akademski slikar i pisac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.