Skuplja dara nego mera 1Foto: Canva

Ovih dana građani Srbije opsednuti su brigom kako da u narednim mesecima smanje potrošnju struje i time ostvare popust u računima za utrošenu električnu energiju.

Povodom toga, u dnevnoj štampi su se pojavili mnogobrojni saveti kako to postići.

Neki saveti su korisni, a nekima je pre mesto u humorističkoj rubrici.

Šta bi drugo mogli, osim da se smejemo savetu: „U toku dana što više koristiti sunce za osvetljenje, kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a da se tokom noći spuste roletne i navuku zavese.“ Nedorečeno je da li treba staviti i tamne naočare.

Sledeći savet je: da bi se uštedela električna energija, podesiti termostat bojlera na 60 stepeni. To što neće biti dovoljno tople vode da se višečlana porodica okupa, nije važno. Neka se naviknu da se kupaju jednom nedeljno, pa će shvatiti koliko su kilovata uštedeli. Čistunci, koji ne mogu da se odreknu svakodnevnog kupanja, neka se tuširaju hladnom vodom. Nje, bar za sada, ima dovoljno. Ako i stanovi budu hladni, bar neće trpeti toplo-hladne šokove.

Sledeći savet je da se stari i dotrajali električni uređaji, kao što su štednjaci, bojleri i slični, zamene novim, energetski efikasnijim! I sve to od minimalca koji iznosi 32.000 dinara. („Utešno“ je da će od nove godine minimalna zarada biti povećana na 40.020 dinara).

Koliko će to koštati građane, nije bitno. Važna je ušteda struje.

Preporuka je i da se koriste ekspres lonci za kuvanje, a klasične sijalice da se zamene led sijalicama itd…
Kada građani budu shvatili koliko ih košta ušteda struje, biće im jasno koliko je ništavan popust u računima za struju.

Nigde se, naravno, ne pominju štetočine koje su uništile naš energetski sistem, da bi trebalo da nadoknade štete i odgovaraju za, nemarne ili namerne, propuste zbog kojih smo dovedeni u ovu nezavidnu energetsku situaciju.

Dr Miroslav Todorović, Beograd

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari