Tražiti tumačenje francusko-nemačkog predloga od država koje nisu priznale Kosovo 1Foto: Canva

Protiv volje matične države nemoguća je secesija tzv. Kosova iz sastava Republike Srbije zbog istorijskih razloga i sa stanovišta međunarodnog prava osim zloupotrebom volje.

Budući sastanak u Ohridu zakazan za 18. 3. 2023. je moguća politička zamka u koju ne sme da se upadne jer je Severna Makedonija druga suverena država i to nije pravo mesto za sastanak predstavnika Republike Srbije i predstavnika tzv. Kosova osim turističke aktivnosti.

Umesto da se od 1. 11. 2000 g. zatražilo ispunjenje Rezolucije 1244/1999 i Kumanovskog sporazuma za povratak odabranog srpskog osoblja vojnih sposobnosti na glavne granične prelaze i čuvanje srpske baštine i manastira na Kosmetu, ni dan-danas nema ovog zahteva državama UN i KFOR-a, ali se bilduje srpska mišica svo ovo vreme iracionalnim pravnim rešenjima radi zaštite Kosmeta u sastavu Republike Srbije. Samo bildovanjem mimo pravila struke ne postiže se pravi rezultat.

Predlog francusko-nemačkog plana za Kosmet gubi iz vida da je Republika Srbija matična država za Kosmet i da se protiv volje matične države Republike Srbije ne može odvojiti Kosmet iz sastava Republike Srbije kako zbog istorijskih razloga tako i sa stanovišta međunarodnog prava. Francuska i Nemačka, najjače države EU po rezoluciji SB UN 1244/1999 i po Kumanovskom sporazumu kao države članice KFOR-a, imaju obavezu da se obezbedi povratak odabranog srpskog osoblja na glavne granične prelaze i zaštitu srpske baštine i manastira a ovo nije sadržano u ovom planu.

Republika Srbija bi trebalo da bez odlaganja zatraži tumačenje ovog francusko-nemačkog predloga od prijateljskih država koje ne priznaju tzv. Kosovo pre svih od Španije, Grčke, Slovačke, Rumunije i Kipra, da li isti negira suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u odnosu na Kosmet.

Advokat iz Zemuna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari