Žalosne srpske škole 1Foto: Nenad Kovačević / Danas

Poštovana predsednice vlade, gospođo Brnabić,

Javljam vam se povodom bahatog ponašanja učenika u srednjoj Tehničkoj školi, Trstenik, jer više ne mogu da trpim bahatost, nekulturu, vandalizam.

Ne mogu da spavam, uznemiren sam i mogao bih nabrajati u kakvom sam još stanju. Pa da li je to moguće da u ovoj našoj Srbiji postoje takvi učenici koji izvlače stolicu svojoj profesorici na času, snimaju, raduju se. Dogodilo se. Moguće je, ali je tužno i žalosno.

Pa ovo je sramota za školu, za obrazovni sistem za sve porodice, roditelje, a najveća je sramota što obrazovanje vodi drug, daleko od gospodina, Branko Ružic koji sa obrazovanjem ima toliko veze da zna da je odmor kad pogleda u svoj skupi sat.

Molim vas premijerko da uredite naš sistem, da škola pored obrazovne ima i vaspitnu funkciju. Ko je za ovakva ponašanja odgovoran? Svi vi i mi. Zaštitite prosvetne radnike kojih je po stručnosti sve manje.

Na pojedine profesije prosvetne struke više se ne upisuje potreban broj? Ko predaje matematiku? Kakva nam je budućnost, ako nam je sumorna sadašnjost?

Molim vas da izvršite reformu obrazovnog sistema, uvedite vaspitanje u sistem kao što je i bilo. U ovom slučaju nisu roditelji krivi. Odgovorni su pojedinci, krivi su neki učenici izvršioci u naznačenom događaju, odgovoran je ministar Branko Ružić. Gde mu je moralna odgovornost? Ako je on nema, smenite ga.

Uvedite Prosvetno pedagoške zavode u lokalne sredine, vratite u rad Prosvetnu inspekciju -nikad više nije bilo nego sad u opštinskim službama prosvetnih savetnika nestručnih, neradnih sa dobrim platama kao sad. Evo gde nas to vodi.

Oprostite što vas jedan prosvetar u penziji upućuje da učinite deo vašeg posla koji bi nam našu Srbiju učinio lepšom, bezbednijom, perspektivnijom.

Zaštite prosvetne radnike. Pustite dobru decu da odrastaju, obrazuju se i vaspitavaju u miru uz poštovanje svih pozitivnih vrednosti društva. Ovako to ne ide i neće ići.

Autor je pedagog u penziji

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.