„Astra enerdži“ demantuje da je otvaranje brane na mini-hidrolektrani na reci Mlavi uzrok poplava 1Foto: Milan Klcesko

Ekipa „Astra enerdži“ uputila je demanti Danasu zbog navodnog iznošenja neistina prilikom prenošenja navoda portala IstMedia.rs.

Njihov dematni prenosimo u celosti:

Portal Danas.rs i dnevni list „Danas“ su u tekstu „Zbog otvaranja brane mini-hidroelektrane poplavljeno selo Krepoljin”, preneli neistinite navode portala IstMedia.rs o tome da je otvaranje brane na mini-hidrolektrani „Astra enerdži“ na reci Mlavi uzrok poplava koje su zadesile selo Krepoljin u opštini Žagubica.

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, ali i sa poštovanjem novinarskog pravila da se čuje druga strana, zahtevamo da se u istoj rubrici na portalu Danas.rs, kao i u listu „Danas“, bez odlaganja i u celosti, uz oznaku „odgovor“ objavi ovaj demanti.

Otvaranje brane mini-hidrolektrane „Astra enerdži“ nije ni na koji način dovelo do poplavljivanja sela Krepoljin, naprotiv – brana je zaustavila ogroman, bujični talas vode i sprečila dodatno poplavljivanje.

Brane u ovakvim situacijama ne mogu da budu izvor problema, jer mogu ili da uspore ili da akumuliraju vodu.

Da brana nije postojala, situacija na terenu bi bila mnogo gora i imali bismo ogroman bujični talas u selu Krepoljin.

Zaposleni „Astra enerdži“ su otvorili branu kako bi postepeno otpustili vodu iz akumulacionog jezera i sprečili da se voda iz njega izlije, pri čemu do izlivanja nije došlo.

Način na koji voda protiče u koritu Mlave nakon otvaranja brane, a bez poplavljivanja obala reke, može se videti i na video-snimku koji dostavljamo u prilogu, uz dodatne foto i video materijale, načinjenom 24. juna 2020. godine.

Nizvodno od brane ne postoji nijedna kuća koja bi mogla biti ugrožena poplavom.

Ekipa „Astra enerdži“ je na terenu u pripravnosti i prati situaciju, kako bi sprečila i minimizovala mogućnost za bilo kakvu potencijalnu štetu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “„Astra enerdži“ demantuje da je otvaranje brane na mini-hidrolektrani na reci Mlavi uzrok poplava”

  1. Lepo sto su se javno obratili i objasnili. U istinitost ne ulazim, valjda je tako kako kazu. Paznju mi je skrenulo da se nigde u tekstu ne koristi strucna terminologija. Ne otvara se brana vec evakuacioni organ, npr. temeljni ispust. Pre nailaska velikih voda radi se „predpraznjenje akumulacije“, a ne „otpustanje vode“. Obicno kazemo da dolazi do plavljenja a ne poplavljivanja jer je voda retko plava. Danas svako moze da otvori bilo koji biznis za koji nije strucan pa i da pregradi reku. A kada su brane sa akumulacijama u pitanju, nek’ nam je Bog u pomoci ko sve njima „upravlja“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.