Foto: Medija centar

Najljubaznije molim da, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, u jednom od narednih izdanja objavite moju reakciju i demantij netačnosti koje je Vaša novinarka gospođa Jelena Tasić iznela u tekstu pod naslovom „Kriminolog u trci za prvog čoveka nacionalne biblioteke“, objavljenom u broju od četvrtka vašeg dnevnog lista.

Gospođa Tasić u svom tekstu, pored ostalog, navodi i to kako se u Narodnoj biblioteci Srbije „nerado sećaju“ mog v. d. upravničkog mandata „kada su otišli svi stručnjaci koji su mogli da dobiju posao na drugom mestu“.

Gospođa Tasić je, iz meni nepoznatih motiva, generalizovala mišljenje svega nekoliko od ukupno 255 stručnjaka NBS koliko ih je u to vreme bilo zaposleno i predstavila ga kao opšti stav kolektiva time grubo dezinformišući javnost.

Štaviše, gospođa Tasić je iznela i grubu neistinu u vezi sa navodnim odlaskom iz NBS „svih stručnjaka koji su mogli da nađu drugi posao“.

Neistinitost te tvrdnje lako se može proveriti u Službi za ljudske resurse NBS gde su pohranjeni podaci u vezi sa zasnivanjem, odnosno raskidanjem radnog odnosa.

Sve koleginice i kolege otišli su iz NBS zbog sticanja uslova za penziju, odnosno zbog toga što su dobili ponude za bolje plaćene poslove kod drugih poslodavaca.

Broj zaposlenih koji su, u vreme dok sam ja bio v. d. upravnika NBS, po obe ove osnove otišli iz NBS identičan je brojevima stručnjaka koji su to činili u razdoblju pre, kao i posle mog mandata.

Stoga mi se čini umesnim da se postavi pitanje ko su to „svi“ koje gospođa Tasić navodi?

Želim i da naglasim i to da tokom čitavog trajanja mog mandata niti jedan zaposleni u NBS nije dobio otkaz.

Ovo, nažalost, nije prvi put da gospođa Tasić iznosi neistine u vezi sa periodom kada sam se nalazio na čelu NBS. To čini već čitav niz godina i time grubo dezinformiše javnost.

Iako se radi o profesionalnom novinaru gospođa Tasić nikada za sve ove godine nije pokušala da stupi u kontakt sa mnom i zatraži odgovore na pitanja koja ima, odnosno reakciju na nečiju izjavu ili osvrt. Reklo bi se da to nije primer profesionalizma u izveštavanju.

Stoga vas najljubaznije molim da objavite ovu reakciju i demantij, a gospođu Tasić i ovim putem pozivam da me slobodno kontaktira ukoliko želi da čitaocima Danasa pruži što objektivniju i tačniju informaciju koja nije zasnovana na „rekla-kazala“, već na proverljivim činjenicama.

Autor je bivši upravnik narodne biblioteke Srbije

Povezani tekstovi