Gomila besmislica i opskurni stavovi 1

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida objavilo je saopštenje povodom autorskih tekstova dr Lenke Tenžere u dnevnom listu Danas, na koje je reagovao profesor epidemiolog Zoran Radovanović. Saopštenje UKP prenosimo u celosti.

“Povodom besmislica koje su u dnevnom listu Danas iznete na račun profesora Zorana Radovanovića, od strane osobe iz čijih tekstova se jasno vidi da nema dovoljno znanja ni razumevanja za materiju o kojoj polemiše, osećamo potrebu da javno, uprkos protivljenju uvaženog profesora, ukažemo na nekoliko činjenica.

Davanje javnog prostora, osobama koje se u naučnom i medicinskom svetu uz veliku dozu suzdržavanja ne mogu nazvati drukčije sem opskurnim, je jedan od osnovnih problema ove pandemije.

Mišljenja i stavovi o nečemu što se naziva antivakcinalni pokret, i svemu onom što uz to ide, među pristojnim i obrazovanim svetom, se ne razlikuju previše. Razlikuju se, pak, odnosi prema toj skupini koja negira život sam u suštini, a među kojima nažalost, ima i ljudi sa diplomama medicinskih fakulteta. Jedni misle da im svaka rasprava sa njima daje legitimitet i da ih treba ignorisati, profesor je stava da ih treba raskrinkavati. I on to vrlo uspešno radi. Svakom pismenom čoveku to je jasno, na prvo čitanje. Njemu ne treba pomoć u tome.

Teško da u javnom životu ove zemlje, a naročito među intelektualcima, postoji osoba koja je na angažovaniji način ukazivala na naučne istine crpeći ih, pre svega, iz svoje kompetencije. U ovim, teškim vremenima, nastavio je to da radi sa energijom, uprkos godinama, koju nema većina, jer je važno, i u krajnjem ishodu spašava mnoge živote. Za to mu dugujemo svi.

Slušajući profesora Radovanovića i čitajući njegove tekstove, učimo epidemiologiju i dalje. Ali učimo i o hrabrosti, o imanju stava, o želji da se ljudima pomogne. Zato je on jedan od Učitelja generacija lekara ove zemlje. I jedan od nažalost nevelikog broja preostalih „čuvara vatre“ srpske medicine.

On će svoje borbe nastaviti i dalje. Ali ne sam. Hvala Vam dragi profesore, i naklon do poda”, navodi se u ovom reagovanju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Gomila besmislica i opskurni stavovi”

  1. Sa vama nema razgovora , vi ste omalovažili drugačije mišljenje . Ko je pratio ovaj ,,dijalog “ dvoje lekara , morao je da primeti da se profesor nije ni malo potrudio da uvaži ,,sagovornika“ . Mislim da ste malo požurili , a i preterali ste malo

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.