Lozničanke i Lozničani odobravali 1Foto: Freepik

U novinama Danas objavljen je 27. 9. 2022. tekst pod naslovom „Lozničani u čudu: Novinarka Danasa dobila epitete ‘strani plaćenik’ i ‘pripadnica NVO’ na 89. Vukovom saboru“, baziran na podacima iz jedne objave na Fejsbuku, bez ikakve provere verodostojnosti iznetih tvrdnji i pokušaja da se čuje i druga strana.

Čitav tekst je zapravo još jedan napad na one koji se ne slažu sa postavkama o nasilnom nametanju rodno osetljivog jezika, ali vrvi neistinama.

Predstavlja osvrt na promociju izdanja Matice srpske, održane 13. septembra u Loznici, ali se nigde i ne pominje da smo prof. dr Isidora Bjelaković i ja promovisali mnogo kapitalnih filoloških i lingvističkih izdanja, počev od Normativne gramatike srpskog jezika pa do Rečnika srpskog jezika. Sav fokus je na tome što su pri predstavljanju zbornika ??????? ???????? ?????? ? ?????????? ???????, sasvim uobičajeno za svet filologije, pomenute i aktuelne reakcije na njega, i to kao vrlo kratki dodatak na samom kraju promocije.

Elem, u objavljenom osvrtu piše da sam upotrebio sintagmu „strani plaćenik“, koju nikada ne izgovaram budući da spada u ideološke klišee. Ostale „citate“ ne želim ni da komentarišem jer su, prosto, lažni. Mnoge moje iskaze urednica i pripadnica Fejsbuk zajednice izvadila je iz konteksta, slagala kao mozaik, a očito ih nije dobro ni razumela jer nije ni lingvistkinja ni filološkinja.

Na primer, stavove jednog autora iz zbornika, na koje sam se pozvao, o primeni rodnih i dr. teorija u nastavi književnosti: narodne književnosti, Njegoša i dr. Konačno, i najvažnije. U tekstu se, konačno, konstatuje da su samo dve prisutne dame negodovale (u sebi) – autorka objave i njena naknadna sagovornica, dok su ostali okupljeni odobravali stavove koje sam izneo: „Doduše to je bilo neprijatno meni, mojoj koleginici i nekolicini prisutnih, većina je slušala, čak odobravala.“ To sam, uostalom, i čuo i dugom razgovoru sa većim brojem prisutnih posle promocije.

Dakle, naslov teksta u Danasu ne odgovara istini, a ni pravilima rodno osetljivog jezika! Iz ovog drugog ugla, morao je glasiti „Lozničanke i Lozničani u čudu“, i mene čudi da redakcija novina Danas redovno u praksi krši ono za šta se deklarativno zalaže. Iz značajnijeg ugla, ugla istine, naslov je na osnovu samoga teksta morao glasiti „Lozničanke i Lozničani odobravali“, ili, barem, „Dve Lozničanke u čudu“.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.