Ministarstvo kulture o tekstu u Danasu: "Očigledni politikantski napadi, kulturu koriste za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima" 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture reagovalo je danas na lični stav kompozitora i člana Glavnog odbora Demokratske stranke Bodina Starčevića u našem listu.

Reakciju Ministarstva kulture prenosimo u celosti:

„Ministarstvo kulture ukazuje da se u ocenama i stavovima kompozitora i člana Glavnog odbora Demokratske stranke Bodina Starčevića u dnevnom listu „Danas“ prepoznaje niz recikliranih izmišljotina, iskrivljenih činjenica i falsifikata. Reč je očigledno o politikantskim napadima koji kulturu koriste samo kao sredstvo za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima.

To se posebno jasno vidi na primeru paušalnog i ciničnog omalovažavanja projekta od nacionalnog značaja – izgradnje koncertne dvorane u Beogradu. Iza glumatanja sumnjičavosti i ironije, stoji zapravo pokušaj prikrivanja činjenica da su, nakon višedecenijskog sna naših profesionalnih muzičara i mladih talenata, konačno učinjeni prvi koraci za obezbeđivanje odgovarajućih uslova za izgradnju kuće Beogradske filharmonije.

Javnosti i istine radi, o nedvosmislenoj opredeljenosti Ministarstva kulture i Vlade da Beograd i Srbija dobiju modernu koncertnu dvoranu, najveću investiciju u objekte kulture posle više decenija, govore jasni pokazatelji. U prethodnom periodu sproveden je međunarodni konkurs i izabran tim projektnog studija Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane. Potpisan je ugovor o projektovanju sa pobednikom konkursa u martu 2022. godine, a rok za završetak glavnog projekta je 16 meseci. U toku je prikupljanje svih dozvola, a izrada kompletne projektne dokumentacije biće završena početkom sledeće godine, nakon čega sledeća faza u realizaciji ovog velikog projekta podrazumeva raspisivanje tendera za izvođača radova i početak radova.

Ministarstvo kulture je potpuno posvećeno realizaciji ovog strateškog projekta, koji će omogućiti da naša zemlja dobije jednu od najmodernijih koncertnih dvorana u Evropi, kao i drugih kapitalnih projekata, jer prepoznaje da je ulaganje u kulturu važan činilac razvoja čitavog društva.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari