MUP: Protiv autora teksta u Danasu biće podneta prekršajna prijava zbog vređanja službenog lica 1Foto: Beta/AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo je navode iz teksta „Šta ‘yes’?“: Kako policijski službenici na aerodromu reaguju kad im se ukaže da nezakonito postupaju, objavljenom na portalu Danas.rs, u kome su dve policijske službenice na aerodromu Nilola Tesla optužene za rasizam.

Demanti prenosimo u celosti:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su optužbe za rasizam iznete u jednom autorskom tekstu u dnevnom listu „Danas“ na račun policijskih službenica koje vrše poslove granične kontrole na Aerodromu „Nikola Tesla“ sramotne i da za cilj imaju pokušaj narušavanja ugleda pripadnika srpske policije, institucije Ministarstva unutrašnjih poslova i Republike Srbije.

Optužbe da se policijski službenici prema putnicima tamnije puti ponašaju neprimereno u ophođenju sa njima i da se prilikom pasoške kontrole odvajaju u posebne prostorije iz razloga zato što imaju drugačiju boju kože su potpuno neosnovane i nadasve bezobrazne.

Policijski službenici Uprave granične policije preduzimaju sve zakonom propisane mere vezane za obavljanje poslova granične kontrole poštujući pri tome lično dostojanstvo i integritet svih lica koja dolaze u Republiku Srbiju, a pre svega vodeći računa da se o svakom konkretnom slučaju proveravaju svrha putovanja i drugi zakonom propisani uslovi za prelazak državne granice.

Naime, protiv M. M.,  koji je u listu „Danas“, u svom autorskom tekstu izneo niz uvreda na račun dve policijske službenice lažno ih optužujući da su rasisti, biće podneta odgovarajuća prekršajna prijava zbog vređanja službenog lica u vršenju službene dužnosti.

On je, 26. juna ove godine, prilikom granične kontrole na ulasku u Republiku Srbiju, povišenim glasom nazivao policijske službenice koje su bile na dužnosti rasistima i drugim pogrdnim imenima, ali i uputio niz uvreda na račun svih pripadnika MUP-a.

Pripadnici Uprave granične policije su o ovom događaju obavestili nadležno Treće osnovno javno tužilaštvo, koje se izjasnilo da u konkretnom slučaju postoje elementi prekršaja iz oblasti Javnog reda i mira.

Država Srbija je uvek pokazivala, a posebno tokom migrantske krize, koliko je humana zemlja, i za svoj rad i postupanje dobila je brojna međunarodna priznanja i pohvale.

Još jednom apelujemo na medije i pojedince da ne zloupotrebljavaju i ne blate policiju zarad ostvarivanja svojih interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari