Nebojša Krstić: Moja adresa je selo Donje Brijanje bez broja 1Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

Poštovani uredniče Danasa,
U četvrtak, 11.8.2022. objavili ste na naslovnoj i na trećoj strani svojih novina tekst pod naslovom „Napad na Danas zbog Vučićeve stare adrese“.

Nadnaslov je glasio: „Ana Brnabić, Aleksandar Vulin, Nebojsa Krstić i tabloidi optužili naš list za ugrožavanje bezbednosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

U tekstu ste, g. uredniče, citirali pitanje koje sam na Tviteru uputio bivšem Povereniku za informacije od javnog značaja, Šabiću. Ono glasi: „Danas je objavio lične podatke (adresu) predsednika. Vi, kladim se, nećete se oglasiti da objasnite da je to kršenje Zakona, pa bih pitao da li je onda u redu da neko objavi adresu urednika „Danasa“? Unapred zahvalan na odgovoru.“

Gde ste, poštovani uredniče, u ovom pitanju otkrili moj napad na „Danas“?

Neko ko je dovoljno temeljit i dokon, mogao bi da kaže da sam napao ex Poverenika jer sam unapred tvrdio da neće reagovati na Danasovo kršenje Zakona. To se ispostavilo kao pogrešno jer je gosin Šabić reagovao promptno tvrdeći da kršenja Zakona nema. „Uvek sam protiv objavljivanja ličnih adresa“, napisao je bivši Poverenik, ali, dodao je on, “obrada  nekog podatka odavno poznatog širokoj javnosti (bio tačan ili ne) nije povreda ZZPOL“.

Pročitavši Šabićevu tvrdnju, pitao sam ga na osnovu čega tvrdi da je Vučićeva privatna adresa „podatak odavno poznat širokoj javnosti“ i kako se, uopšte ocenjuje poznatost neke informacije koja se tiče privatnosti štićene ličnosti, ali gosin Šabić mi nije odgovorio.

Istina, G. Rodoljub me je uputio da odgovor na svoje dileme potražim kod aktuelnog Poverenika, što ja, priznajem, nisam učinio, jer me je život odveo na drugu stranu, ali sam ipak uspeo da ulovim reagovanje Zaštitnika građana Pašalića, koji je izjavio da je objavljivanje privatne adrese kršenje Zakona.

I sad sam ja zbunjen i ne znam ko je u pravu jer „Danas“ umesto da postupi profesionalno i objavi šta o svemu kažu nadležni, Zaštitnik građana Pašalić i Poverenik Marinović, pitao je za mišljenje Radeta Veljanovskog, nekadašnjeg visokog funkcionera Saveza komunista, a potonjeg stručnjaka za demokratiju i za nacionalnu frekvenciju televizije N1.

Pitana je, naravno, i stručnjakinja Jovana Gligorijeviić koja je kao iz topa ispalila kako, pobogu, cela Amerika zna gde joj stanuje predsednik, a Britanija zna gde im je premijer. Zato bih ovim putem gospođi Gligorijević skrenuo pažnju da američki predsednik živi u Beloj kući, a britanski premijer u Dauning stritu. Oba ova objekta su rezidencije, dakle, zaštićeni su od terorista, ludaka i čitalaca Danasa. A Danas je objavio privatnu Vučićevu adresu stana u stambenoj zgradi. U stanu je do skora živela Vučićeva pokojna supruga sa decom, danas samo njegova deca.

Čini mi se da je i urednik Danasa bio svestan da odbrana Danasove svinjarije upotrebom ovakvih stručnjaka nije dovoljna, pa je seo i sam napisao kolumnu. Ta kolumna (takođe od

četvrtka 11.8.2022.) napisana je u skladu da mogućnostima i uzrastom Dragoljuba Petrovića, zvanog Draža. To nije nikakvo čudo jer ako je Dragoljub uspeo da list Danas usaglasi sa svojim uzrastom, kako neće svoj tekst? Na ozbiljne zamerke njegovom novinarskom profesionalizmu i na sumnje da je prekršio Krivični zakon, glavni urednik Danasa se, po običaju, neumesno krevelji i pokušava da bude duhovit.

Pa u sklopu toga „objavljuje“ moju adresu: „Selo Dupeljevo bez broja.“

A ja sve ovo pišem samo da bih ga ispravio: moja adresa je selo Donje Brijanje bez broja. I ovim putem pozivam urednika kad mu obaveze dozvole da se spusti dole i upozna lepote tog kraja.

Autor je marketinški stručnjak

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.