Foto: FreeImages / Cierpki

Po Ljušićevoj konstrukciji, Basarini negativni sudovi o njegovom liku i delu izneti u Danasu (i koji će biti deo njegove buduće knjige) predstavljaju osvetu Danasa zato što je on – Radoš Ljušić, kada je izabran za direktora Službenog glasnika – obelodanio da su bivši direktori Zavoda za udžbenike i Službenog glasnika Miloljub Albijanić i Slobodan Gavrilović „podarili Danasu 3.623.850 dinara radi štampanja knjige Radivoja Radića“.

Ova tvrdnja ne samo što nema veze sa pisanjem Svetislava Basare već predstavlja potpuno iskrivljenu, neistinitu interpretaciju jednog časnog izdavačkog poduhvata Zavoda za udžbenike, Službenog glasnika i Dan Grafa – izdavača lista Danas. Istina je da su ove tri kuće zajednički proizvele neprofitnu publikaciju „Trijumf hrišćanstva“ koja je kao poklon deljena čitaocima Danasa u Božićnom trobroju 2013. godine. Partneri u ovom poduhvatu nisu vršili nikakva međusobna plaćanja. Danas je obezbedio sadržaj knjige, Zavod za udžbenike hartiju, a Službeni glasnik štampanje. Time su ova tri izdavača na primeran način obeležila veliki jubilej 1700 godina Milanskog edikta.

U ovoj publikaciji objavljeni su prilozi većeg broja autora. Između ostalog korišćen je deo knjige prof. Radivoja Radića „Konstantin Veliki – Nadmoć hrišćanstva“, u izdanju izdavačke kuće Evoluta čiji je vlasnik supruga prof. Radića i bivša novinarka Danasa Bojana Ćebić. U trouglu izdavač Evoluta – autor Radić – redakcija Danasa postignut je usmeni dogovor o uslovima pod kojima će u Danasu biti korišćen deo teksta iz knjige prof. Radića. Za ustupljeni deo knjige izdavač Evoluta je dobio i iskoristio oglasni prostor u listu Danas za svoja druga izdanj. Kao vrlo motivisan da se na ovaj način uključi u obeležavanje jubileja Milanskog edikta, prof. Radić je dao opširan intervju koji je takođe uvršten u publikaciju i najavljen na naslovnoj strani Božićnog trobroja Danasa. Naknadno, kad je publikacija već bila odštampana, a za direktora Službenog glasnika postavljen Radoš Ljušić, prof. Radić je postavio pitanje svog honorara.

Uprkos Danasovoj spremnosti da se to pitanje sporazumno reši, prof. Radić je odlučio da zaštitu svojih interesa potraži preko suda. Taj spor je u toku i još nije doneta pravosnažna presuda. U tom smislu potpuno je netačna tvrdnja Radoša LJušića da je „rešenjem suda Danas obeštetio Radića za uzurpirana autorska prava ali je zataškao odgovornost dvojice direktora državnih ustanova“. Izdavačka kuća Dan Graf i list Danas kao ni njihovi partneri nisu radili ništa zbog čega bi trebalo zataškavati nečiju odgovornost. U javnoj polemici sa svojim oponentom, od Radoša Ljušića očekivalo bi se da koristi neka viteškija oružja a ne da iznosi neistine na račun drugih ljudi koji sa predmetom njegovog spora sa Basarom nemaju veze.

Poslovodstvo i uredništvo lista Danas