Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

U okviru moje izjave, vaša novinarka je napisala, a „Danas“ objavio sledeće:

„‘I ja sam svašta čuo o sadašnjoj vlasti, ali nijedan papir nisam video. Čuo sam i da je brat Aleksandra Vučića vlasnik Franša, ali dokaza za to nemam – ističe Matić. Upitan zašto nije tražio dokaze kada se bavi istraživačkim novinarstvom, kaže da jeste, ali nije mogao da ih dobije.“

Znajući kako funkcionišu manipulativni mehanizmi kojima neodgovorni novinari i mediji izvlače iz konteksta izjave svojih sagovornika i pogrešno ih interpretiraju, ceo razgovor sa vašom novinarkom sam snimao, a prema audio zapisu koji posedujem tačan citat moje izjave glasi ovako:

„I ja sam svašta čuo o sadašnjoj vlasti, ali još uvek nijedan papir nisam video. Čuo sam i da je Vučićev brat vlasnik Franša, ali nikakvih dokaza za to nema. Čuli smo sve i svašta, ali nikakvih dokaza za to nema.“

Iako se na prvi pogled, neupućenim čitaocima i posmatračima može učiniti da je u pitanju slučajna omaška i beznačajna razlika, ona je suštinske prirode. U prvom slučaju nameće se zaključak da ja delim uverenje da je pomenuta informacija tačna, ali da nisam uspeo da za nju nađem dokaze. U drugom slučaju, što i odgovara mojim uverenjima, ja citirani slučaj navodim kao primer izmišljene vesti za koju nikakvi dokazi uopšte i ne postoje.

Ne ulazeći u to da li je u pitanju bila slučajna omaška novinarke „Danasa“ ili je, pak, postojala namera da mi se imputiraju reči i stavovi nesaobrazni mojim stvarnim uverenjima, ovaj primer je samo još jedan u nizu dokaza da su postojećom uređivačkom politikom „Danasa“, novinarima tog lista nametnuti takvi okviri za interpretaciju društvene i političke stvarnosti, koji ih vode u pogrešno razumevanje realnosti i, što je najgore, pogrešno informisanje čitalaca i javnosti.

U nadi da će se „Danas“ vratiti nekadašnjoj praksi objektivnog medija koji izveštava isključivo na osnovu činjenica i da ćete ubuduće u značajno većoj meri poštovati profesionalne standarde u svom radu, srdačno vas pozdravljam.

Autor je novinar Medijske mreže Zapadnog Balkana Antidot

Povezani tekstovi