Nije lepo lagati 1Ilustracija Foto: Pixabay/jackmac34

I, ponosna sam na svakog novog člana Kluba, na svaki novi milimetar javnog prostora koji smo osvojili i na svaki sat koji je neko od članova Kluba oteo od svoje porodice, rođaka i prijatelja i posvetio ga idejama za koje se borimo.

Na optužbe da je Vojvođanski klub postao „partijska ispostava“ i da će se Vojvođanski klub dolaskom dr Milivoja Bešlina na njegovo čelo ubrzo utopiti u Vojvođanskom frontu, i tvrdnje da je „dosadašnja Predsednica “suštinski omogućila takav tok stvari“, što je kulminiralo „manipulacijom“ na izbornoj Skupštini 12. decembra 2019. godine, nudim sledeće činjenice:

  1. Na Skupštini Vojvođanskog kluba, održanoj u decembru 2017. godine, kao jedan od tri najvažnija programska zadatka za naredni dvogodišnji period, navedeno je „objedinjavanje svih vojvođanskih snaga koje se zalažu za Vojvodinu“. To je potvrđeno i naglašeno zaključcima Savetovanja u junu 2018. godine. Predsednica i Predsedništvo su ozbiljno i pažljivo radili na tome, obavljajući razgovore sa brojnim nevladinim organizacijama, partijama i neformalnim grupama. Ideja o stvaranju Vojvođanskog fronta je ideja Vojvođanskog kluba. Međutim, u realizaciji te ideje pretekli su nas oni koji su imali više načina i resursa da je realizuju – Vojvođanska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Istini za volju, od početka stvaranja njihovog Vojvođanskog fronta, Vojvođanski klub je kao prvobitni inicijator, uvek bio pozivan da se priključi Frontu, pod ravnopravnim uslovima, tako da im se tu nema šta prebaciti, jer ideja jeste naša, ali ni na koji način nismo imali tapiju na nju. Osim u moralnom smislu, što je istina koja se podrazumeva.

  2. Predsednica je tačno osam puta članstvu (ali i najširoj javnosti) u pisanoj formi predočila odluku Predsedništva da je Vojvođanski klub odbio da se priključi Vojvođanskom frontu. Razlog je stav da Vojvođanski klub ne može biti član nikakvog saveza ili koalicije u kome se nalazi bilo koja organizacija koja je u koaliciji sa vladajućim režimom, na bilo koji način i na bilo kom nivou. Uprkos tome, deo Kluba na čelu sa tzv „starim autonomašima“ je uporno prozivao i Predsednicu i Predsedništvo za „priključenje Ligi“. Predsedništvo je 16. aprila, 2019. godine otvorilo diskusiju o Vojvođanskom frontu. Nakon rasprave koja je trajala dva meseca i iskazanih nepomirljivih stavova među članovima Kluba, Predsedništvo je 19. juna 2019. godine donelo odluku da se svaka dalja rasprava o odnosu Vojvođanskog kluba prema Vojvođanskom frontu zamrzne na neodređeno vreme. Time je pitanje Vojvođanskog fronta, sa stanovišta Predsednice i Predsedništva skinuto sa dnevnog reda.

  3. U svom Programu, koji je zvanično iznet na Skupštini, dr Milivij Bešlin je decidno izneo da se lično izričito protivi ulasku Vojvođanskog kluba u bilo koji politički savez ili koaliciju i da će se kao Predsednik VK zalagati za takav stav, uz poštovanje odluke Skupštine i ako bude drugačija.

  4. Uprkos iznetom, oni koji su pre izbora za novog Predsednika Vojvođanskog kluba, podržavali Bešlinovog protivkandidata, nastavili su sa podgrevanjem teme Vojvođanskog fronta, optužujući unapred gospodina Bešlina da će „predati Vojvođanski klub Ligi socijaldemokrata Vojvodine“.

  5. Vojvođanski klub u svom Statutu nema ograničenja u pogledu članstva ili pozicije u političkim strankama (što bi ubuduće, možda, trebalo menjati). Neki od viđenijih članova Kluba su bili predsednici, osnivači i/ili članovi najviših organa političkih stranaka i niko u tome nije video problem. Razlog za ovakav stav je činjenica da se Vojvoođanski klub oduvek bavio temama koje jesu političke, ali se nikada nije borio za vlast.

  6. Predsedništvo Vojvođanskog kluba je 12. novembra 2019. godine, u skladu sa Statutom donelo Odluku da se Izborna Skupština održi 12. decembra 2019. godine. Istog dana je doneta odluka, da se zaustavi prijem novih članova, kako bi se sprečile moguće manipulacije, te da se sve pristupnice prispele nakon 12. novembra proslede novom Predsedništvu kada bude izabrano.

  7. Skupština Vojvođanskog kluba je pripremana pažljivo i odgovorno. LJude koji su je vodili i one koji su bili izabrani u radna tela niko nije osporio, niti je na bilo kog člana radnog tela bilo primedaba na samoj Skupštini. Takođe, na tok Skupštine, transparentnost i javnost evidencije prisustva, proces pojedinačnog javnog uzimanja izbornih listića nakon prozivanja, javno brojanje glasova od strane komisije… nije bilo nikakvih primedaba.

Ovo bi trebale biti dovoljne činjenice za jasnije sagledavanja iznetih optužbi. Uz napomenu da autor teksta na koji odgovaram, na izbornoj Skupštini Vojvođanskog kluba nije izabran za člana Predsedništva, jer je od svih predloženih kandidata dobio najmanji broj glasova.

U dalju raspravu se neću uključivati, jer cenim da bi to štetilo Vojvođanskom klubu.

Dr Branislava Kostić, Predsednica Vojvođanskog kluba do 12. decembra 2019. godine

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.