Foto: FreeImages / Cierpki

Ni u snu nisam mogao verovati da takvi tekstovi mogu izaći u listu kakav je Danas, koji ima izvesnu težinu, koji se trudi da bude objektivan i koji se bori za istinu.

Radi te istine, radi stradalih pripadnika JNA kao učesnik nekih događaja ja sam rešio da Vam se obratim sa molbom da se moj stav iznese u nekom sledećem broju lista Danas.

1 – Prelomni događaj u pogledu otvorenog stavljanja JNA na srpsku stranu odigrao se 24. avgusta 1991. godine u 24,00 časova kada se tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman pojavio na sva tri kanala TV Zagreb i obznanio da je Hrvatska od ovog trenutka u ratu sa okupatorskom srbočetničkom JNA i naredio da se blokiraju i napadnu vojarne JNA. Potražite to u dokumentaciji TV Zagreb, odnosno HRT-a, pa kada pogledate taj govor, sve će Vam biti jasnije. JNA se stavila na stranu Srba jer su oni bili najbrojniji u njoj a i jedino srpski narod je istu prihvatio kao svoju vojsku dok su ostali stvarali svoje vojske.

2 – Pre napada na selo Kijevo je napadnut od strane ZNG garnizon u Sinju, a na Kosorskoj glavici je zarobljeno nekoliko vojnika 9. K i zbog toga je deo snaga 9. K krenuo u deblokadu garnizona u Sinju jer je pretila opasnost da te dve kasarne padnu u ruke ZNG-e. Jer ja ne znam nijednu vojsku koja bi dozvolila da joj se ubijaju starešine i vojnici nekažnjivo i da joj se otimaju borbena tehnika, MTS i naoružanje. Zato nema ni govora o nekom etničkom čišćenju Hrvata, jer da je to bio cilj onda bi bio očišćen i Sinj i cela Cetinjska krajina.

3 – Tvrdnja da je JNA naoružavala Srbe početkom rata je neistina, a to se najbolje videlo kada su Srbi tražili oružje na zboru u Bukovic gaju kod Benkovca i pretili da ce ići do kasarne po oružje, to im nije dozvoljeno zbog mogućeg sukoba sa JNA, pa su od toga odustali.

4 – Iako sam završio neke visoke vojne škole, ja nigde do sada nisam čuo da se neka teritorija osvaja na taj način što se stvaraju tampon zone tako da tu nebulozu ne bih ni komentarisao.

5 – Paušalne tvrdnje tipa… JNA je opkolila i blokirala Vukovar, vršila napade na hrvatska sela u Lici, Baniji, S. Dalmaciji, granatiran Šibenik, Zadar i okolina, bez ulaženja detaljno u stvarne razloge zašto je to rađeno ne treba uopšte komentarisati, jer se postavlja i pitanje pa zašto ta zločinačka JNA, sedište izvor i baza zločina kako se navodi u zaključku, nije osvojila druge teritorije Hrvatske, nego nije na njima ispaljen nijedan metak niti bilo kom stanovniku falila dlaka s glave npr. otok Vis.

Ostale tvrdnje iz tekstova ne bih komentarisao jer su čisto politikantstvo ili su toliko tendenciozne da to ne vredi ni spominjati.

S poštovanjem.

Autor je potpukovnik