Niz neistina o meni 1ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

Povodom nekoliko članaka koji su objavljeni u vašem listu, a povodom podnetog Zahteva od strane prof. Danice Popović Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu za utvrđivanje moje etičke odgovornosti, želim da saopštim sledeće.

Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta, imajući u vidu Izveštaj Etičke komisije i Stručno mišljenje Stručne komisije, ustanovilo je 7. 10. 2020. godine da se podnosilac Zahteva, prof. Danica Popović, neakademski ponašala prilikom prevođenja udžbenika „Međunarodna ekonomija“, shodno članu 22 Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu.

Naime, ustanovljeno je da je predstavila kao svoje više od 100 stranica teksta pokojnog kolege. Posle Odluke Veća, u svojstvu dekana, poštujući odgovarajuće pravilnike Univerziteta u Beogradu, izrekao sam prof. Danici Popović meru javne opomene. Postupak za ispitivanje etičke odgovornosti prof. Popović je inicirao student Ekonomskog fakulteta Aleksandar Jakšić.

U vašem listu su se tokom prethodnih nekoliko dana pojavili članci koji se bave ovom temom, a čiji su autori suprug prof. Danice Popović, nekadašnji student Ekonomskog fakulteta, kako se potpisuje, i već pomenuti student, sada takođe nekadašnji, koji je podneo zahtev za ispitivanje etičke odgovornosti prof. Danice Popović.

Pošto se u člancima pominje moje ime, uz niz iznetih neistina o meni, pravo na odgovor ću možda iskoristiti po okončanju započetog postupka, jer dok taj proces traje, svako oglašavanje u javnosti tim povodom smatram flagrantnim pritiskom na rad Odbora.

Autor je dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.