Šešelja direktno "prenose" iz Skupštine 1Foto: Pixabay/F1Digitals

U žaru rasprave, Čedomir Jovanović pominje, kao uzgred, da je majci Vojislava Šešelja Opština Zemun „besplatno dodelila plac“. Vođa radikala, koji je, inače, spreman da bez roptanja ulazi u okršaje sa političkim oponentima i da podnese i po koju težu reč, ovoga puta nije mogao da prećuti ono što je rekao šef Poslaničke grupe DOS.

Najpre osporava navode o pomenutom placu a zatim, kada mu Maršićanin ne dozvoljava pravo na repliku, besno prilazi govornici:

– E sada ja imam reč!

Incident je na pomolu… Na upozorenje Maršićanina da napusti govornicu, „jer će, inače, ‘biti odnet'“, Šešelj, očigledno spreman na sve, predsedniku Skupštine u lice baca teške uvrede. Maršićanin,  naizgled miran, traži od poslanika saglasnost da se lider radikala udalji sa sednice. Od ukupno 174 prisutna u sali, 89 je za meru udaljenja, protiv je 39, a 46 nije glasalo. Čedomir Jovanović poziva da mi iz DS-a izađemo iz sale, jer je Maršićanin dao pauzu dok se odluka o isključenju Šešelja ne sprovede. Žurim do skupštinskog pres-centra da bar na ekranu pratim šta se događa. Međutim, slika se ubrzo gubi sa ekrana, a RTS najavljuje kulturno-zabavni program…

I baš ga pogodiše! U terminu kulturno-zabavnog programa umesto direktnog prenosa sednice, direktno je prenošeno – iznošenje dr Vojislava Šešelja iz skupštinske sale… Što je moguće brže stižem na mesto događaja baš u trenutku kada grupa pripadnika skupštinskog obezbeđenja, držeći   ga za ruke i noge, Šešelja „direktno prenose“ iz sale u hol…

Smeju se i „prenosioci“ i prenošeni, momci iz obezbeđenja. Zbog tereta korpulentnog lidera radikala, momci iz obezbeđenja na pod ga spuštaju  nimalo nežno…

… Po isteku pauze, radikali besno napuštaju skupštinsku salu. Ostaje jedino Aleksandar Vučić da bi sa govornice optužio predsednika Skupštine „za   političko i pravno nasilje“:

Mi ne govorimo o  komunističkom progonu, vi ste mnogo gori od njih!

Predsednik Skupštine ostaje naizgled miran, zadržavajući čak i u tako delikatnom trenutku smisao za specifičan humor:

– Da li ćete smatrati progonom neistomišljenika ako vam izreknem opomenu zbog toga što zloupotrebljavate govornicu?

I oduzima Vučiću reč…

T. G. Panajotović: DNEVNIK JEDNOG POSLANIKA, 1999

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.