Sud: Nije smenjen sudija u slučaju Šarić 1Foto: Stefana Savić (arhivska fotografija)

Ovo je saopšteno iz Višeg suda u Beogradu, povodom tekstova objavljenih dana 27.novembra 2017. godine u sredstvima javnog informisanja i to na portalu Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), pod naslovom „Smenjen i drugi sudija u slučaju Šarić“, a koji tekst su preuzele i dnevne novine „Danas“ pod istim naslovom, kao i portal televizije N1 pod naslovom „Suđenja u dva postupka protiv Šarića kreću ispočetka“, u cilju blagovremenog, preciznog i tačnog informisanja javnosti.

Sudija Aleksandar Trešnjev je, inače, raspoređen u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu Godišnjim rasporedom poslova za 2012.godinu na period od šest godina, odlukom v.f. predsednika suda, počev od 24.01.2012.godine, pa do isteka šestogodišnjeg mandata, dana 24.01.2018.godine.

Članom 13 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela predviđeno je da sudije u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu raspoređuje predsednik Višeg suda u Beogradu na vreme od šest godina, uz njihovu pismenu saglasnost, usled čega je upravo zbog proteka ovog zakonskog roka od šest godina na koji je isti bio upućen u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, Godišnjim rasporedom poslova za 2018.godinu određeno da postupa u krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu.

U odnosu na navode iz navedenih medija da će „svi predmeti u kojima je Trešnjev sudio krenuti ispočetka uključujući i dva postupaka protiv Darka Šarića“, Viši sud u Beogradu ukazuje da u krivičnim postupcima u kojim je došlo do izmene člana veća, u skladu sa odredbama člana 388 Zakonika o krivičnom postupku, veće može, nakon izjašnjenja stranaka, odlučiti da se svedoci i veštaci ne ispituju ponovo, nego da se izvrši uvid u zapisnike o njihovim iskazima datim na ranijim glavnim pretresima ili da, ako je to potrebno predsednik veća ukratko iznese sadržinu tih izjava ili ih pročita. Takođe, zbog proteka vremena, zaštite svedoka ili drugih važnih razloga, veće može postupiti na isti način i u predmetima u kojima je došlo do promene predsednika veća. Ova odredba sprečava odugovlačenje postupka u slučaju promene sudije i u praksi se postupa na način propisan ovom odredbom Zakonika o krivičnom postupku, a javnost je u ovo da se uveri prilikom isteka mandata više od deset sudija koje su bile raspoređene u posebna odeljenja ovog suda, u prethodnom periodu.

Do izmene u sastavu veća, odnosno do izmene predsednika veća ne dolazi samo u slučaju raspoređivanja sudija u drugo odeljenje, već i u slučaju smrti sudije, izbora sudije u sud više instance, kao i u svim slučajevima propisanim zakonom kada prestaje sudijska funkcija, odnosno u slučaju prestanka sudijske funkcije bilo na zahtev sudije, zbog navršenja radnog veka, trajnog gubitka radne sposobnosti za obavljanje ove funkcije ili kad sudija ne bude izabran za stalnu funkciju ili bude razrešen, te i u drugim slučajevima.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.