Australijska sramota 1

Ma šta ko mislio o Novaku Đokoviću, njegovom antivakserskom ili drugim stavovima, ono što mu se trenutno događa sramota je isključivo australijskih zvaničnika.

Način na koji tretiraju i komentarišu najboljeg tenisera sveta je nedopustiv.

Ako se diplomate i nižeg ranga, a ne samo predsednici i premijeri država svuda u svetu dočekuju sa najvišim počastima, kako je moguće da jedan od najboljih sportista svih vremena prvo više sati bude zatvoren u sobi na aerodromu, bez telefona, i da ga čuvaju policajci kao najvećeg kriminalca.

Potom ga, kao turistu koji imam problem sa zakonom smestiti u hotel u kojem, prema izjavama stanara, uglavnom migranata, šetaju bube a uslovi su krajnje nehumani, jednostavno ne ide.

Koji god da je sportista u pitanju, došao je u tu državu na njihov poziv, da se takmiči, a ne da obilazi „zemlju kengurova“.

Oprečne su informacije o tome kako se Đoković našao u ovoj situaciji, i sa kakvim tačno papirima je problem – da li je reč o medicinskom izuzeću ili pogrešnom vizom.

Šta god da je, opet su krivi nadležni u Australiji, jer su mu oni dali odobrenje da uđe u zemlju.

Naš teniser je samo jedan od 26 potencijalnih učesnika prestižnog turnira dospeo na južni kontinent sa odobrenim medicinskim izuzećem.

Đoković je doleteo u Australiju uveren da su njegovi papiri u redu, s obzirom da mu je vlada Viktorije odobrila medicinsko izuzeće.

Isti dokazi, međutim, nisu bili u skladu sa propisima australijske vlade.

Umesto da se priprema da odbrani svoju titulu na Australijan openu i za osvajanje rekordne 21. grend slem titule, Đoković se priprema za sudsku bitku u Federalnom okružnom sudu u ponedeljak kako bi osporio ukidanje vize i deportaciju.

Osim što je sraman način na koji je svetski teniser dočekan, smešten bez mogućnosti da mu neko dođe u posetu, pa ni sveštenik za Božić, posebno su sramne pojedine izjave predstavnika australijske vlasti.

Australijska ministarka Karen Endruz rekla je da Novak Đoković nije zarobljenik u toj zemlji i da može da napusti zemlju kad god poželi.

Poput najobičnijeg turiste, valjda.

„Pravila su pravila“, rekao je premijer Australije.

Pa kako je onda moguće da ih Teniski savez Australije ne poznaje i da je najverovatnije on napravio ogroman propust prilikom formiranja dokumenta za medicinsko izuzeće.

Sada su na tapetu i ostali teniseri koji su na osnovu ovog dokumenta ušli u Australiju, neki od njih čak i počeli pripreme za predstojeći turnir.

Da li će Đoković zaigrati na ovogodišnjem Australijan openu, videćemo u ponedeljak nakon odluke suda.

Međutim, način na koji su predstavnici vlasti tretirali prvog reketa sveta ostaće zauvek zabeležen kao sramna mrlja u istoriji belog sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.