Brutalnost 1

Glavna poruka dvoiposatnog izlaganja Aleksandra Vučića pred poslanicima i narodom najsvedenije rečeno glasi – mi Kosovo odbraniti ne možemo. Zašto?

Zato što Albanci neće produžetak sadašnjeg nedovršenog, po njih, stanja. Oni hoće, nije to baš predsednik tim rečima rekao, potpuno oslobađanje od Srbije. I zato će neki dogovor, odnosno makar privid konačnosti u kome Srbija priznaje da je Kosovo samostalna država, morati da bude postignut. Sem, ako nećemo novi rat, a nećemo.

To „nećemo rat“ dogodilo se već u zoru – albanski specijalci ROSU uhapsili su grupu Srba, među njima i policajce, zbog sumnje na korupciju. Vučić, koji koristi nepostojeći pojam u Ustavu „vrhovni komandant“, naložio je podizanje borbene gotovosti srpske vojske i policije, ali je napetost uskoro spala. Politički cilj je postignut.

Vučić je u Srbiji shvaćen mnogo ozbiljnije nego što bi bio bez te akcije. Tako je sve što je rekao, i ono šta su mu rekli u parlamentu, uključujući i Šešelja, koji ga je očinski savetovao da donese ustavni zakon koji bi mu dao pravni kapacitet za međunarodne pregovore o Kosovu, postalo mnogo stvarnije.

S druge strane, najuticajnija javnost utvrdila je isto što i dosad – opozicione stranke nemaju predlog politike o Kosovu, drugačiji od Vučićevog. Samo što je isto kao i dosad ispod linije razuma ostalo pitanje – može li se tako olako izjednačavati politika i način njenog sprovođenja. Jer, iako je nemoguće zamisliti da je realna drugačija kosovska politika sem one kakvu nudi Vučić, da li je moguće sprovesti je sa manje zavaravanja, lažnih vesti, nameštenih kriza, dogovorenih napetosti?

Odnosno, manje brutalno i manje nasilno po svest ljudi. Mislimo li toliko loše o sebi, i doživljavaju li nas u međunarodnim krugovima još gore, da ne možemo da zamislimo da je moguće da bi sve to moglo i moralo drugačije da izgleda? Da li je Vučić toliko podigao lestvicu doživljaja lažne stvarnosti koja izaziva strah i još straha i poste toga jedino gnev, da se više drugačiji način vladanja ne može ni zamisliti.

Da u Đilasu i drugima vidimo isključivo neuspele „vučiće“ koji ne bi mogli da nam zamene „pravog“ već bi samo to neuspešno pokušavali da budu? Vuk Jeremić nije u pravu kad kaže da će, ako dođe do krajnjeg sporazuma o Kosovu, Vučić zacementirati svoju vlast. Jer ne mora to nužno da bude Vučićeva vlast – biće zacementiran nivo lažne stvarnosti, straha i brutalnosti, nivo sa koga neće biti povratka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.