Prvo su se, u utorak, sastale delegacije SNSD i SDA i razgovarale o formiranju vlasti na nivou BiH. U delegacijama nisu bili lideri ali jesu dovoljno „visoki funkcioneri“ da bi njihovi stavovi bili prihvaćeni kao relevantni. Lepo su se ispričali i zaključili da je potrebno što pre formirati državnu vlast.

Onda je, sutradan, zasedalo rukovodstvo SDA i najavilo pokretanje procedure pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti imena Republika Srpska. „Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazuje da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata“, saopštila je SDA. Bila je to „crvena marama“ za Banjaluku. Lider SNSD i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sazvao je sastanak srpskih stranaka RS, na kome je zauzet jedinstven stav. „Ukoliko apelacija o promjeni naziva bh. entiteta RS bude podnesena, a Ustavni sud BiH prihvati da je uzme u razmatranje, smatrat ćemo to flagrantnim kršenjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i zatražit ćemo održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu“, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Kako je moguće da u tri dana dođe do „Kopernikanskog obrta“ i od razgovora o formiranju državne vlasti, po ko zna koji put, dođe do zaoštravanja, nacionalističke retorike, pretnje otcepljenjem? Zašto SDA sada, 24 godine posle Dejtona pokreće ovo pitanje? Predstavnici međunarodne zajednice reagovali su jedinstveno, upozoravajući političare BiH da se pozabave aktuelnim problemima i prestanu da dižu nepotrebne tenzije. Ovog puta je, promene radi, kritika upućena Bakiru Izetbegoviću i SDA. Sada smo u pomalo apsurdnoj situaciji, jer ispada da Izetbegović kao ruši, a Dodik kao brani BiH. Široko rasprostranjen utisak je da i ova priča predstavlja dogovoreno i namešteno dizanje tenzija. Izetbegović šutne volej, Dodik da gol. I obrnuto.

Banjaluku je potresao protest „Pravda za Davida“. Ko će sad da razmišlja o Davidu kad je kao RS ugrožena? I Izetbegović je imao slične probleme sa „Pravdom za DŽenana“. Šta je Beogradu činiti? Da sprovodi zvanično proklamovanu politiku, koju je predsednik Vučić formulisao kao: „Volimo RS, poštujemo BiH“. To znači da prihvati da RS nije država već deo BiH, države koja ima puno problema i čije guranje u ambis ne bi odgovaralo nikome u regionu. Svakako ne Srbiji.

Povezani tekstovi