FON i etika 1

Pet godina ta ista akademska zajednica se spori oko vrlo prostog pitanja: da li je plagijat ako preuzmeš i jedan procenat tuđeg teksta bez navođenja izvora ili se nešto može smatrati originalnim naučnim delom ako baš nisi preterao u prepisivanju.

Šta god to „preterano“ značilo u procentima.

Spremnost da se ovaj jednostavan slučaj reši dosad nisu pokazali ni Univerzitet, ni njegov Etički odbor, a najmanje Fakultet organizacionih nauka, koji je još davne 2014, kad je priča otvorena, priznao da je Mali u svojoj doktorskoj disertaciji preuzimao delove tuđeg teksta bez navođenja izvora.

Umesto toga, FON je sve ovo vreme pokazivao apsolutno odsustvo sluha za interesovanje medija (javnosti) kako teče procedura utvrđivanja da li je Siniša Mali plagirao doktorat ili ne.

Da bi tek u finišu ove sage, u jednom od saopštenja optužio medije da tabloidnom terminologijom, zamenom teza i čestim izvlačenjem vesti iz konteksta, ugrožavaju, ne samo reputaciju FON-a i članova kolektiva, već i reputaciju diplomiranih i aktivnih studenata ovog fakulteta.

Trebalo je FON da brine o toj reputaciji kada se otvorila sumnja o spornom doktoratu, umesto što je svim dosadašnjim potezima doprineo urušavanju ugleda za koji se godinama borio.

I najnovije glasanje Nastavno-naučnog veća, bez obzira što predstavlja neočekivan iskorak, ponovo je potvrdilo da ovaj fakultet nema hrabrosti, niti spremnosti da se jasno opredeli – da li je „njihov“ kandidat plagijator ili ne.

U moru pruženih dokaza da je Mali doslovno prepisivao na desetine stranica drugih autora, FON-ova Etička komisija, a potom i NN veće zaključili su da im ti dokazi nisu dovoljni kako bi doneli valjano mišljenje. Time su po drugi put „loptu“ prebacili na univerzitetski Odbor za profesionalnu etiku, kome takođe u prvom izjašnjavanju predočeni dokazi nisu bili dovoljni, pa je celu priču vratio na Fakultet.

Umesto da konkretno i jasno odgovori na zahteve Etičkog odbora, FON je u ponovnom izjašnjavanju usvojio nemušte zaključke, ostavljajući javnosti da tumači da li je to što su priznali da je „utvrđeno postojanje neakademskog ponašanja“ sinonim za plagijat, je li to signal Etičkom odboru da Malom treba poništiti zvanje doktora nauka ili ga „samo“ treba javno osuditi, kako su odluku FON-a razumeli tabloidi bliski vlasti.

Odbor za profesionalnu etiku sada ima drugu šansu da konačno „presudi“ da li Univerzitet u Beogradu treba da dodeli doktorsku diplomu čoveku koji je bez trunke moralne odgovornosti ukrao tuđe ideje i tuđi rad predstavio kao sopstveni, ili da Malom oduzme zvanje doktora nauka i time spasi sopstvenu čast i ugled.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.