Istraživanje je pokazalo i da je nepoverenje u medije češće kod ljudi koji žive u većim i bolje razvijenim mestima, koji su obrazovaniji, urbaniji i starosti od 20 do 40 godina, što i nije neko iznenađenje, jer su im dostupniji različiti mediji.

Ono što svakako jeste zanimljivo je da građani (istraživanje je urađeno na uzorku od 1.500 ispitanika), kao probleme medija prepoznaju u najvećoj meri lažne vesti (svaki četvrti ispitanik), dok je na drugom mestu uticaj političkih stranaka – 16 odsto, zatim manjak profesionalnih novinara (15 odsto), tabloidizaciju i vulgarizaciju 10 odsto, cenzuru devet odsto, a loš kvalitet sadržaja osam odsto.

Zabrinjavajuće je što čak trećina građana Srbije ne obraća pažnju na izvore medijskog sadržaja, iako kažu da prepoznaju da u medijima ima mnogo lažnih vesti i dezinformacija. I upravo na tu kartu igraju režimski i prorežimski mediji – besomučna propaganda i plasiranje lažnih vesti i poluinformacija, ne bi li kreirali poslušno i poželjno biračko telo koje će slepo glasati za vladajuće naprednjake i na koju će propagandna mašinerija izvršiti nepovratan psihološki uticaj.

Odatle poplava priča o teorijama zavere Zapada i SAD protiv Srbije, izmišljeni atentati, mašine za kontrolu vremena, aparata za izazivanje zemljotresa, neviđenim uspesima vlasti, koji su u stvari samo prosečni, izgrađenim putevima, neviđenom suficitu i ekonomskim uspesima… Skoro pa će uskoro naši naučnici konstruisati vremensku mašinu, pomoću koje ćemo moći da pošaljemo jedan bataljon vojske na Kosovo i da u 1999. preokrenemo istoriju! A onda se dogodi jača kiša i Beograd bude potopljen, jer se kanalizacija zapušila, ne samo nebrigom Beograđana, nego i zbog nemara i nerada gradskih vlasti, koje su plaćene da te kanale očiste.

Tako su se izlile i fekalije u Beogradu. Jako malo od svega ovoga ste mogli da pročitate ili vidite u strogo kontrolisanim vladinim medijima. Uglavnom muk.

U suštini, ideja ove vlasti i jeste da se medijima ne veruje, jer se na taj način urušava svaka javna debata, nema kritičkog odnosa prema sve brojnijim društvenim devijacijama i muke građana Republike Srbije ostaju zatvorena u njihova četiri zida. A to i jeste cilj ove Vučićeve „napredne“ vlasti – zatvoriti stanovnike Srbije.

Povezani tekstovi