Ime ubice 1

„Šta se dešava sa osobom pod imenom Fljorim Ejupi, koja je iz Kosovske Mitrovice otišla put Tirane, do aerodroma ‘Rinas’? Ona je, inače, pod prismotrom u Nemačkoj. To je osoba koja je podmetnula i bombu ispod autobusa ‘Niš ekspres'“, kazao je na konferenciji Aleksandar Vučić, dajući prve opipljive informacije o istrazi ubistva političara sa severa Kosova.

U donekle kontradiktornoj izjavi Vučić je kazao da „mislimo da imamo i ime ubice i izvršioca“ i dodao da „znamo sve što se dešavalo i sa kojim motivima“. Dokazi se, kako je naveo, i dalje prikupljaju.

Kao pravnik, predsednik bi morao da zna da je njegov nastup ugrozio istragu koju vodi naše tužilaštvo. Objavljivanje imena osumnjičenog, dok se optužnica ni ne nazire, služi s jedne strane kao upozorenje onome ko je predmet sumnji, a s druge može da se obije o glavu onome ko istrči u javnost. Seća li se neko Kosmajca?

Kada se pravni motivi izbace, ostaju samo politički. Konferencija na kojoj je Vučić obelodanio svoja saznanja usledila je dan nakon što su sve prodavnice na severu Kosova zatvorene u znak protesta zbog taksi koje su kosovske vlasti uvele na srpsku robu. Samo obraćanje, predsednik je počeo tom temom, ubacujući informacije o ubistvu Olivera Ivanovića tek naknadno.

U tom kontekstu, podaci o navodnim osumnjičenima ne mogu da se posmatraju drugačije od sukoba između Beograda i Prištine koji se poslednjih meseci vodi bez rukavica. Istraga ubistva Olivera Ivanovića, posmatrana iz te vizure, ima istu težinu kao i diplomatski napori Srbije da se Kosovo ne primi u Interpol. Stvar se meri u kategorijama pobeda/poraz, gde svaka od strana gleda da okrivi onu drugu. Tu pravda najviše gubi.

U takvoj situaciji, gde politički motiv prevaže nad pravnim, dolazimo do toga da kada Priština uhapsi trojicu Srba, a četvrti pobegne, u Beogradu kažu da je u pitanju linč Srba. Dakle, njihova etnička pripadnost izbija u prvi plan, a eventulani dokazi se ne razmatraju. Nema sumnje da će slični aršini biti korišćeni i sa druge strane.

Ubica je ubica, kojoj god naciji da pripada. Nažalost, kod nas je porodično stablo uvek bilo bitnije od kriminalnog dosijea. Kao i politika od pravde.