Krvava linija života i smrti 1

Gotovo da nema dana da nam jutro ne počne crnom hronikom i informacijama o broju poginulih na putevima širom Srbije. Vrućina i alkohol su najčešće neposredni uzročnici, ali problem je očigledno mnogo dublji i zahteva sistemsko rešenje.

Ni prošlogodišnje izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja nisu uspele da smanje kobni bilans od 600 poginulih u saobraćajnim nesrećama godišnje. Ta cifra će ove godine po svemu sudeći biti premašena, jer je samo proteklog vikenda bilans poginulih na ulicama – devet, a u protekla dva meseca, 100. Najviše ih je na Ibarskoj magistrali, te na ovom putu ne postoje više „crne tačke“, on je sam crna linija života i smrti.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da će se analizirati podaci i doneti zaključci o katastrofama u saobraćaju. Zabrinutost je krajem jula izrazio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavivši da će „policija pojačati represivne mere i pooštriti kontrole“. Međutim, to se nije dogodilo. Manje je poznato da se MUP-u čitavo jedno odeljenje USP-a bavi saobraćajnim nesrećama. „A od svih njih samo jedan je radio uviđaje, ostali nikad nisu bili ni prisutni“, izjavio je jedan pripadnik Saobraćajne policije za nedeljnik Vreme. Njegove dalje reči su još dramatičnije: „Paradoks je da su doveli čoveka iz Interventne jedinice da analizira uviđaje. Po ceo dan analiziraju saobraćajne nesreće kako bi dokazali da uzrok nije nepropisna radnja već kao zdravstveni razlozi, ili proglase da je neko umro od srca da bi smanjili broj poginulih. Ili preformulišu da nije u pitanju nezgoda već oštećenje tuđe stvari da bi smanjili broj nesreća, naročito onih sa povređenima i poginulima“.

Ne samo što se preventivni alko testovi više ne rade, što pripadnika saobraćajne policije ima sve manje na ulicama, već se i lažiraju statistički podaci o broju nesreća i poginulih, kako užasna statistika ne bi dobila još strašnije razmere. Umesto da se nešto konkretno preduzme, da se kazne pooštre, preventivne kontrole pojačaju bar tokom letnjih meseci, policija će „analizirati i doneti zaključke“ a ministar policije će se, kao i uvek, baviti pre svega stranačkim aktivnostima koje nemaju veze sa njegovim resornim ministarstvom.