Kvadratura laži 1

„Neki su objavljivali da je cena po kvadratu 2.000 evra. To polaze, valjda, ljudi od sebe. Cena je 1.171 evro po kvadratu“, izjavio je preksinoć na RTS-u predsednik Srbije Aleksandar Vučić, aludirajući na tekst u Danasu o ceni upravo otvorene bolnice u Batajnici, pod naslovom „Kovid bolnicu plaćamo 2.000 evra po kvadratu“.

Dodao je još predsednik i kako nikom drugom osim, očigledno, nama ne bi palo na pamet da se ugrađuje u cenu bolnice u vreme pandemije, te da je država mogla da prođe nešto jeftinije, ali da bi onda gradnja trajala dve godine.

Sve je to predsednik rekao, samo nije rekao kako je došao do ove brojke od 1.171 evro, niti ga je novinarka to pitala.

A iako mu jeste asistirala citiranjem cifre do 2.000 evra po kvadratu, nije ni njemu ni gledaocima pročitala otkud ta cifra niti je predsednika pitala koji deo računice nije tačan.

Samom predsedniku naravno nije palo na pamet da sam o tome govori.

Jer, da jeste govorio, morao bi da kaže koja to matematika cenu bolnice koja iznosi više od četiri milijarde dinara sa površinom od 18.000 kvadrata svodi na 1.171 evro po kvadratu.

Jer, kada se četiri milijarde podeli sa 18.000 i obračuna po kursu od 118 dinara za evro, dobija se cena od 1.883 evra za kvadrat. A bolnica je koštala više od četiri milijarde.

Ili možda bolje pustiti samog predsednika da priča:

„Predsednik Srbije izjavio je da je u izgradnju nove kovid bolnice u Batajnici država uložila nešto više od četiri milijarde dinara, dok je više od dve milijarde dinara uloženo u kovid objekat koji se gradi u Kruševcu“ (1. 10. 2020., Beta).

„Sa površinom od 18.000 kvadratnih metara, nova bolnica u Batajnici buće najznačajnija i najveća bolnica za lečenje kovid pacijenata“ (Ministarstvo odbrane 7. 9. 2020.).

„On je rekao da je rebalansom budžeta, drugim po redu u ovoj godini, osim završetka i opremanja dve kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu za šta je predviđeno devet milijardi…“ (B92/Tanjug o Siniši Malom u Narodnoj skupštini, 10. 11. 2020.). Četiri milijarde su za Batajnicu, dve za Kruševac i tri za opremu.

Dakle, šta smo imali: Bolnica u Batajnici po rečima Aleksandra Vučića košta preko četiri milijarde dinara, a prema tvrdnjama Ministarstva odbrane ima površinu od 18.000 kvadrata. Kako se sa te dve brojke dobije cena od 1.171 evra po kvadratu, a ne 1.883 evra, zna samo predsednik. Šteta što nije bilo nijednog novinara da ga ovo pita.

Da, slažemo se sa predsednikom. Zaista je nečovečno da se neko u sred ove pandemije ugrađuje u cenu bolnice predviđene za obolele od kovida-19. I nečovečno i kriminalno. Samo, ko?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.