Bilo je to prvi put da građani u Srbiji dobiju priliku, da direktno na izborima odlučuju na šta da potroše svoj novac.

– Glasaće se na najneposredniji mogući način, kao u Švajcarskoj, rekao je najavljujući izbore gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Ideja je bila da se novac potroši onako kako treba, da svako selo odluči šta je ono što mu je najneophodnije. Tako je juče 12.000 ljudi imalo priliku da izabere – i izabrali su, neki crkvu, neki puteve, održavanje groblja, novu trafo stanicu, salu za fizičko, vagu za merenje, ili doktorku koja bi u selo dolazila tri puta nedeljno. Da glasaju su mogli svi, da predlažu samo oni koji su platili porez.

Ciljali su i na to da će na ovaj način još više povećati naplatu poreza na imovinu, koja je u mačvanskim selima izuzetna u poređenju sa ostatkom države, do 70 i 80 odsto. I to zato što je lokalna samouprava pre dve godine odlučila da fiskalne novce od imovine ulaže onoliko koliko ih i prikupi sa te teritorije nazad. Sada se o utrošku tih novaca pitaju upravo svi građani, a projekte mogu da predlažu samo oni koji su redovne poreske platiše. Više nego pošteno. Da li ovo biti dobar primer ostatku Srbije? Sudeći po dosadašnjem odnosu državne vlasti prema ovom gradu teško, jer su izgleda trn u peti onima koji bi da pare troše po partijskim i korupcionim motivima.

U Šapcu najavljuju i za narednu godinu istu stvar i to u svih 60 mesnih zajednica. Ali, tek nakon što se sve što je juče izglasano izgradi/uradi. A da li će, znaće se polovinom godine – do leta, najavio je Zelenović. Pre nekoliko dana u Šapcu su porez smanjili za dva odsto. U drugim delovima Srbije nema ovakvih inicijativa.

Država je u saradnji sa Švajcarskom u septembru pokrenula „Reformu poreza na imovinu“ u 40 lokalnih samouprava. Pet najuspešnijih u ovom projektu podeliće novčanu donaciju koje daje Vlada Švajcarske, a ocenjivaće se ko je najbolje ažurirao podatke o nekretninama i uspeo da poveća naplatu poreza.

Država radi na svoj način. Možda Šabac može da posluži kao primer. Evo, sačekajmo do leta, pa kad vidimo crkve, vage, trafo stanice i doktore koji zadovoljno odlaze na posao u mačvanska sela znaćemo kako treba.