A takvi su bili i mnogi prethodni, sve u bojama, roze, šareno, duhovito, veselo. U pitanju je Merlinka, filmski festival koji se već čitavu deceniju organizuje oko filmova sa LGBT tematikom, a iza koga stoji Predrag Azdejković. Znači li to da prisustvujemo nekakvom agitpropovskom festivalu, filmovima sa tezom, borbi za ljudska prava namesto prave umetnosti? Naprotiv. Svako ko je pogledao bar poneki film u njegovom izboru mogao se uveriti u suprotno. Štaviše, ponuda Merlinke sa pojedinom ostvarenjima bila je „jača“ od Festivala autorskog filma ili Slobodne zone, recimo. Bili su tu pobednici iz Berlina, Kana i sa drugih svetskih festivala tzv. A kategorije.

Ove godine bilo bi, recimo, uputno poslati đake ili bar studente anglistike da vide filmove o Oskaru Vajldu i Virdžniji Vulf koji su na programu. Jer njihovo književno delo verovatno je teško odvojivo od onoga što su bili, odnosno, jedna dimenzija njegovog tumačenja svakako bi se u njihovom LGBT opredeljenu mogla naći. Jer pitanje slobode izbora svakako ime veze sa umetničkim delom. A ovo dvoje umetnika tu slobodu i izbor demonstrirali su u vremenima kada to nimalo nije bilo lako, u slučaju Vajlda čak i kažnjivo.

Vremena se, međutim, i nisu baš tako mnogo promenila. Još uvek je veliki broj onih koji će demonstrirati „porodične vrednosti“ naspram prajda i koji će se verovatno sablažnjivo osvrnuti na ideju da treba slati decu da gledaju filmove na jednom „ovakvom“ festivalu. Još poraznije je što nije ni mali broj onih koji bi i danas kažnjavali, fizički se obračunavali pa i ubijali LGBT osobe. Verovatno upravo tako motivisano ubistvo izvršeno je u ovim 2000-im, nad Vjeranom Miladinovićem Merlinkom, transrodnom osobom, seksualnom radnicom, genijalnim naturščikom čuvenog Žilnikovog filma „Marble Ass“. Po njemu je nazvan i njemu u čast upriličen festival Merlinka. Već ova vrsta „društvene odgovornosti“ dovoljne su za odavanje priznanja festivalu sa Merlinkinim imenom. Ako se tome doda sve ono što je učinio za prihvatanje LGBT osoba već svojim postojanjem i odličnim filmskim programom, ostaje samo da mu poželimo da slavi još mnogo desetica.