Ajaz je izručen Turskoj i bez obzira na to što njegov postupak azila nije pravosnažno okončan u Srbiji. On je izručen Turskoj i pored toga što je stručna javnost u Srbiji tražila od srpskih vlasti da to ne čine, već da poštuju zakone naše zemlje i međunarodne obaveze.

Na kraju, ništa nije sprečilo ministarku pravde Nelu Kuburović da potpiše odluku o ekstradiciji Ajaza, koji je brzinom svetlosti deportovan u Tursku na milost i nemilost turskih vlasti. Ajaz je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora za navodno rušenje ustavnog poretka.

Ono što, između ostalog, zabrinjava jesu neistine koje je ministarka Kuburović iznela u vezi sa ovim slučajem. Navešćemo dve. Prva je da je Ministarstvo pravde saopštilo da je poziv Komiteta UN stigao prekasno, odnosno nakon što je Kuburović potpisala odluku o izručenju. Međutim, istina je da je ministarka pravde odluku potpisala iako je znala za postojanje dopisa Komiteta UN.

Druga neistina je da, prema rečima Kuburović, nije bilo pravnog leka da Ajaz ostane u Srbiji. Ni to nije tačno, jer postupak azila za njega nije pravosnažno okončan u našoj zemlji.

Zabrinjava i to što ovo nije prvi put da država Srbija izručuje strane državljane. Krajem maja ove godine srpske vlasti su izručile Rusiji Timura Emirbekova, optuženog da je bio pripadnik paravojnih jedinica. Slične okolnosti po pitanju zahteva za azil različitih osoba iz različitih država su se ponavljale, a neki podnosioci zahteva su vraćani u zemlju porekla bez uzimanja u obzir rizika kojima su tamo izloženi, ukazuju iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Zabrinjava i to što zvanični Beograd opet ne poštuje Ujedinjene nacije. Po ko zna koji put. Setimo se samo kako Vlada Srbije i dalje odbija da isporuči Haškom tribunalu – sudu koji su osnovale upravo UN – radikale koji su pretili i ucenjivali svedoke u predmetu protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja.

Možda najviše zabrinjava to što umesto da poštuje standarde Evropske unije, čijem članstvu navodno teži, Srbija svaki put odabere one zemlje koje su protiv EU i protiv kojih je EU, poput Turske i Rusije. Dovoljno je da turski predsednik Erdogan i ruski predsednik Putin kažu hop i Srbija će da skoči bez obzira što je budućnost naše zemlje Evropska unija i njeni standardi. Ili je to samo na papiru?