Logično bi bilo da je sve to u polzu dugo najavljivanog referenduma o Kosovu, a verovatno i o istovremenim izborima u Srbiji. Međutim, izgleda da se čak i predsednik Aleksandar Vučić našao u čudnom položaju da mora da svoje uobičajene poruke sa konotacijom potpirivanja paranoje, uvek dobro došle za neka glasanja, sa jedne strane obuzda, i da pušta čudne dimove i ređa odluke u stilu „više smirela nego šizela“.

Opozicija, naravno ne vidi u tome to da je on okrenuo ćurak, nego da je u starom maniru rasporedio zadatke za odokativno plašenje, a sebe stavio u ulogu mirotvornog ili vizionarskog gurua koji sve zna, hrabri narod ali ga i upozorava na belosvetsku nepravdu. Taktika „tri ili još više u jedan“ ne malo se do sada pokazala uspešnom, mada je utisak da su se državnom vrhu na čelu sa predsednikom Srbije poprilično treslo donje rublje.

Prethodno su se spekulacije o tome da bi se sada mogla desiti kosovska „Oluja“, odjednom preplavile režimske tabloide, u baš pogodno vreme obeležavanja one u kojoj je nestala Republika Srpska Krajina. A pre i posle isteka roka za formiranje Zajednice srpskih opština, insinuiralo se da će Srbi sa severa Kosova i Metohije biti proterani. Nema bolje taktike za sve ono što je vlast već navikla, da neprestanom prizvodnjom maglovitih kriza ili upozorenja, kako se moramo žrtvovati ako se to zaista desi zatamni mnoge druge afere i ono što nam svakodnevno trči kroz dvorište – nefunkcionisanje i urušavanje institucija, mafijaške obračune i grabež za vlast i mast, diljem cele domovine.

U tom smislu i možda greši opozicija što sve navedeno karakteriše prvo kao nastavak ratne politike onih koji su zaseli u fotelje. Nastavak jeste, ali pre svega boračke politike za sebe i svoje privilegije, za što duži period vladavine i za prikrivanje svega onog čime su ojadili svoje građane, državu i budućnost. Kontinuitet takve politike i proizvodnje laži, obmana i zabašurivanja, trajaće i posle referenduma i bilo kakvog rešenja za Kosovo na koje će pristati, jer, dakako, Srbi nikad ne gube ratove. Pamet će im i dalje trovati jer uvek će biti i plasnih i odokativnih kampanja.