Foto: FreeImages_Anna Platkowska

Jer, ponovo je najavljeno odlaganje i novi krug konsultacija, ali interesantno, ne zbog prikupljanja većine koja je neupitna, nego zbog spoljnopolitičkih događaja. Koliko početkom meseca, bilo je gotovo izvesno da će Vučić svoj novi kabinet predstaviti javnosti pre 17. juna i dolaska kineskog predsednika Si Đinpinga u Beograd.

Onda je premijer saopštio da ne može da dozvoli da tu veoma važnu posetu pomrači neka parlamentarna opstrukcija. Otprilike, kao da premijer neće da dopusti da visoki gost iz Pekinga stigne recimo baš u trenutku dok Maja Gojković mora da predsedava neposlušnim poslanicima opozicije, pa ne može da zajedno sa predsednikom Nikolićem i premijerom Vučićem, bude na crvenom tepihu na aerodromu. Vrlo stidljivo, negde je međutim provučena teza da se u stvari u Beogradu čeka ishod britanskog referenduma. U visokim političkim krugovima tu tezu su za Danas izričito demantovali najjasnijim odgovorom „ne“. Ali, da li je „ne“?

Jer, kako ne zaključiti da je Vučiću danas lakše da putinovca Nenada Popovića imenuje za potpredsednika Vlade, nego pre dva dana. Odnosno, lakše mu je da ostvari ono što je, prema javnom transkriptu, bila tema njegovog razgovora sa Putinom u Kremlju 26. maja – da u vladu uvede ljude koji su doprineli pobedi SNS i koji su za razvoj saradnje sa Rusijom.

Dakle, tek prema sastavu buduće Vučićeve vlade, moći će nešto da se zaključi o tome koliko su tvrdnje da Srbija strateški spoljnopolitički proevropski kurs neće nimalo menjati, tačne. Tu se naravno ne misli da li će gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović biti ministar poljoprivrede, a Goran Knežević ministar privrede.

Pa čak ni to, da li će Aleksandar Vulin i Nenad Stefanović promeniti resore, pardon, da li će prvi preuzeti policiju, a drugi odbranu. Kao ni to da li će Nikola Selaković postati prvi potpredsednik, a Zorana Mihajlović zadržati infrastrukturu.

Nešto važnije će ipak, biti pozicioniranje Ivice Dačića, kao i gotovo izvesnog izostavljanja Čedomira Jovanovića iz svake kombinacije, sem parlamentarne. Dačićevo pozicioniranje biće važno zbog predsedničkih izbora, na kojima će veće šanse sada imati bilo koji proruski kandidat od bilo kog proevropskog. Sada su porasle i političke akcije aktuelnog predsednika Nikolića. Politički će zadatak ove vlade biti da brani Vučićevu vlast u maju 2017. I on će vladu krojiti prema tome, gledajući da se ne zameri Moskvi, koja svakako želi da budući predsednik bude neko poput Nikolića. I to je skrivena poruka Vučićeve rečenica da ova vlada ostaje na vlasti još tri godine i deset meseci, mada je upućena zagovornicima građanskih protesta.