Srbija će opet (u)stati 1

Dugo se u Srbiji jedna subota (4. decembar) nije čekala sa ovakvom neizvesnošću i tenzijom.

Možda može da se uporedi sa subotom od 13. aprila 2019. godine, kada je ispred Skupštine bio zakazan veliki protest opozicije „Svi kao jedan“, od koga je bilo mnogo očekivanja, a koji je ostao upamćen po beskrajnim govorima opozicionih predstavnika i gostiju. I to je to.

Za razliku od te subote, kada su se ljudi sa svih strana Srbije zaputili do glavnog grada kako bi izrazili nezadovoljstvo još uvek aktuelnom vlašću, iste puteve sada, ponovo, planiraju da blokiraju.

Još su živa sećanja na prethodnu subotu, kada su građani, kako su i najavili, zbog usvajanja izmena zakona o eksproprijaciji i referendumu, izašli na ulice svojih gradova i lokalne puteve i održali blokade upozorenja, sa ključnim zahtevom – da predsednik Republike ne potpiše izmene usvojene u jednostranačkom parlamentu.

Argumenti naprednjaka poput motki, štangli i gumenog čekića za lakše „uterivanje pameti“ u glavu nezadovoljnih sugrađana i bagera kojim su „zamoljeni“ da se sklone sa puta još su nam pred očima.

Bilo – ne ponovilo se, smatra svaki razuman čovek, a opet, ostaje zebnja – šta bi moglo da bude sledeće.

I policija, kojom gumenom palicom diriguje Aleksandar Vulin, obznanila je svoju listu prioriteta – na četiri prva mesta je zaštita vlasti, zatim deset mesta prazno, onda eventualno mogu da zaustave nekog zbog prekoračenja brzine, ali samo ako nema zatamljena stakla na kolima.

Vučić je kazao da je Zakon o referendumu potpisao, jer je u skladu sa Ustavom, a za paraf na zakon koji se tiče eksproprijacije želeo je da sačeka mišljenje stručnjaka.

Da zajedničkom imenitelju sve vlasti u Srbiji, od ribolovačkog društva do Andrićevog venca, nije svejedno zbog pobune naroda širom Srbije, pokazala je i vanredna konferencija u sredu, gde je Vučić objasnio da su za sve krivi – „žuti“. Još malo pa će punih deset godina od kada je u Srbiji za sve brljotine vlasti kriva opozicija – ali to je neka druga tema.

Čelnik države i SNS-a poručio je da se demonstranti puste da rade šta hoće, „dok god ne tuku ljude“. Istakao je i da se vlast u Srbiji neće menjati na ulici.

Vlast i ne treba da se menja na ulici, već na izborima. Samo kada bi ih, u izvornom smislu reči, u Srbiji zaista i bilo.

Ipak i na predstojećem glasanju, kakvom-takvom, građani će imati prilike da olovkom kažu šta misle o potezima ove vlasti. Vučić to zna. Zato je i vanredno najavio odlazak u Gornje Nedeljice.