Pred otkopanim grobom su klečali Ana Brnabić i Marko Đurić. Izostao je ipak Aleksandar Vučić, koji je upalio sveću i odao poštu, u crkvi. Možda zato da izbegne svako prizivanje sličnosti sa prastarim pravilom, koje glasi da onaj ko stoji iza likvidacije najviše plače na sahrani.

Godinu dana kasnije i dalje za Oliverom plaču svi. Vučić je, zajedno sa Đurićem, LJajićem, Aleksandrom Vulinom i Zoranom Đorđevićem, kao i Oliverovom udovicom i sinom upalio sveću u Hramu Svetog Save. Tamo sutra dočekuje ruskog predsednika Vladimira Putina. Ta slika – Vučića koji odaje poštu – sada prevladava u javnosti, odavno potisnuvši sliku pokojnog Ivanovića kao političkog protivnika provučićeve Srpske liste na izborima na Kosovu pre samo godinu i po dana.

Ali, odavanje pošte, pijetet, suze, sveće i svečane izjave – ne može da zameni pravdu. Jer, razrešenja ubistva nema, sada je izvesno, prošlo je godinu dana, da je smrt Olivera Ivanovića nerasvetljeno političko ubistvo. I što više vremena bude prolazilo, to će sumnje u zvaničnu verziju ili verzije biti sve dublje, makar da do nekog razrešenja i dođe.

Ali, porodica – na prvom mestu Oliverovo petoro dece – kao i javnost, zbog nas samih, nas građana, ima pravo da ne odustane. Ima pravo da pijetetu doda i pobunu. Može javnost pri tom i da ne veruje u iskrenost opozicije koja zahteva da se ubistvo razreši, i čiji lideri možda isto tako kao i vlast plaču neiskreno za Oliverom, ali barem nešto traže i ne pristaju da atentat potone u medijski zaborav. Barem pokazuju da nisu zadovoljni time što su ljudski životi postali beznačajni i bezvredni. I to osećanje dele sa velikim brojem građana, koliko tačno velikim, Vučić stalno pokušava da prebroji kako bi u skladu sa tim donosio baš one odluke za koje smatra da će ga održati na vlasti.

Nevezano za to, od sećanja i traženja pravde za Olivera, makar i na ulici, makar i na protestima, ne sme odustati, sa opozicijom ili bez nje, kao što poručuje Oliverov brat Miroslav. I možda će se pokazati da nije narod tako nemoćan i uplašen pred silnicima i mafijom kao što se moćnicima čini.

Povezani tekstovi