Saša Janković o Oliveru Ivanoviću: Za današnje moćnike njegov život je bio bezvredan 1Foto: Fonet/Milica Vučković

Kada je pre šest godina ubijen lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, izjave o brzom pronalasku i kažnjavanju odgovornih čule su se i u Beogradu i u Prištini.

I pored toga, šesta godišnjica protiče a da nijedna od dve istrage nije imenovala osumnjičene nalogodavce i izvršioce.

Saša Janković, bezbednosni konsultant i nekadašnji Zaštitnik građana, krajem 2018. godine je bio saslušan u sklopu istrage Ivanovićevog ubistva zbog okolnosti da su se povremeno čuli telefonom.

Komentarišući činjenicu da istraga ubistva već šest godina stoji u mestu, Janković napominje da nerasvetljeno ubistvo Olivera Ivanovića od pre šest godina pada u zaborav, baš kao što osećanje pravde i razlika između dobra i zla u Srbiji padaju u zaborav.

“Za vrhovni zakon ustoličeno je drsko ‘Pa šta!?’, a ljudski život, bezbednost, ugled, imovina… postoje sve dok nekom moćnom ne zasmetaju ili zatrebaju. Oliver Ivanović nije delio shvatanje današnjih moćnika čemu služi država i zato je njegov život za takvu vlast i takve državne organe bio bezvredan. Možda čak i suvišan, kao podsetnik na neko drugo vreme, neke druge vrednosti i neki drugi, bolji i humaniji svet”, kaže Janković.

Prema poslednjim dostupnim informacijama, istraga ubistva Olivera Ivanovića u beogradskom Tužilaštvu za organizovani kriminal se nalazi u predistražnoj fazi, što znači da niko nije imenovan kao osumnjičeni. To je u oštroj suprotnosti sa tvrdnjama ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića koji je u skupštini tvrdio da nadležni tačno znaju ko je ubio Olivera Ivanovića. Gašić je istom prilikom tvrdio da se ta osoba nalazi pod zaštitom Nemačke, što su iz Berlina oštro demantovali.

Za razliku od istrage u Srbiji, na Kosovu se vodi sudski postupak za ubistvo. Ipak, svi okrivljeni se terete za pomaganje pri ubistvu, dok niko nije optužen kao nalogodavac ili izvršilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari