Da je cilj zakona zapošljavanje niko ni ne krije. Čak je i sam „zamenik gradonačelnika“ Goran Vesić javno izjavio da je najvažnija novina zakona to što će ukinuti ograničenje koje je branilo lokalnim samoupravama da zapošljavaju više od jednog komunalnog policajca na pet hiljada stanovnika. Zahvaljujući tome, samo će u Beogradu oko 350 komunalnih policajaca u narednih par godina dobiti čak hiljadu kolega.

Međutim, sa zapošljavanjem se tu neće stati. U obrazloženju donošenja zakona, izričito se navodi da je osnovni razlog to da bi se dozvolilo opštinama da formiraju komunalnu policiju. Eto na hiljade stvorenih radnih mesta širom zemlje.

Postavlja se zdravorazumsko pitanje, zašto bi iko imao išta protiv otvaranja novih radnih mesta? Zar ne bi trebalo da slavimo to što će još par hiljada naših sugrađana imati stalna primanja? Pa i ne baš. Tih par hiljada komunalnih milicionera će biti finansirani iz budžeta, novcem građana Srbije. To takođe ne bi predstavljao problem ako bi oni doprinosili unapređenju komunalnog reda. Međutim, skoro desetogodišnje iskustvo sa komunalnom policijom govori da to nije slučaj. Iskustvo građana, naprotiv, govori da postoji osnovan strah da će proširenje komunalne milicije biti iskorišćeno za zapošljavanje stranačkih aktivista. Da će to biti još jedan u nizu načina kojim se novac građana koristi za cementiranje vlasti Srpske napredne stranke.

I to nas dovodi do drugog cilja za usvajanje novog zakona – zastrašivanje. Termin komunalna milicija upravo tome služi. Zakonopisac je u obrazloženju sam priznao da je imao na raspolaganju termin „komunalni redar“, ali ga nije odabrao jer ne „ukazuje na policijska ovlašćenja“. Dakle, jasna je namera autora zakona da se proizvode strah kod građana, pošto se redara malo ko plaši.

Dodatni strah, uvode i zakonom predviđena proširena ovlašćenja za komunalce koji će ubuduće smeti i da zaustavljaju vozila, pozivaju na razgovor, traže obaveštenja, rade u civilu… Povrh toga, biće im dozvoljeno da nose, i koriste, biber sprej.

Pa vi sad šetajte ulicama i lepite nalepnice protiv vlasti.

Povezani tekstovi