Zloupotreba mladosti 1

Međutim, u Šapcu se u poslednja tri dana dešava da su u protestima tinejdžeri i nešto stariji mladići, za koje bi psiholozi rekli da se uniformno i jednoobrazno ponašaju. Prve večeri Zone Novog Optimizma, pred Šabačkim pozorištem, bilo je oko dvadesetak protestanata koji su nosili transparente protiv gradonačelnika Zelenovića kao i nacrtanu metu, navodno reagujući na pretnje Vučićevoj deci.

Uglavnom su se krili iza transparenta, a njihove parole bile su mehanički ponavljane, istim redosledom i istim ritmom. Bilo je i stereotipa: „Kosovo je Srbija“, a vikali su i „ustaše, ustaše!“ Krajnje neprimereno za učesnike skupa, profesore univerziteta, novinare, karikaturiste. Posle desetak minuta su se organizovano, vrlo brzo, kao po komandi povukli. Naredne večeri bili su raspoređeni u dve grupe, sa nešto drugačijim transparentima, a takođe su se zaklanjali iza njih. Na primedbu učesnika tribine da promene parole, a bile su svega dve vrste, nije bilo reakcija. Pozvani su da učestvuju u debati, što su odbili, ali su ipak ispraćeni aplauzom. Jedan od njih uhapšen je po poternici zbog droge.

Treće večeri došli su pojačani verovatno ekipom iz Beograda. Bilo ih je oko 50, a parole su dopunjene i upućene još Draganu Đilasu i Dušanu Petroviću. Ovoga puta kordon policije sprečio ih je da priđu bliže tribinama. Zadržali su se nešto duže, oko pola sata, i opet brzo i organizovano napustili trg. Ove demonstrante malo ko poznaje, barem ne neko iz novinarske branše. Takođe je vidno da nisu u političkim vodama i razlikuju se od većine naprednjačkih protestanata koji su dva meseca demonstrirali ispred zgrade gradske vlasti.

Mlade ljude bez dovoljno obrazovanja, a posebno u nevolji i siromaštvu lako je usmeriti u željenom pravcu. Uostalom to istorija pokazuje. Svakako da su oni nečim ili privučeni ili ucenjeni, a teško je očekivati da su to zbog nekih programskih ciljeva ili ideala. Ima naznaka da su neki i pod uticajem narko-dilera. Utisak je da su poslužili nekome i nečemu da odrađuju prljave poslove. Stranka nazvana naprednjačkom, ne bira načina da skrši jedini slobodni grad Šabac zloupotrebljavajući nedovoljno politički osvešćene i obrazovane mlade ljude.