Agencija: Izborna promocija sa sajtova u vlasništvu države zloupotreba javnih resursa 1Foto: Pixabay/FirmBee

Agencija za borbu protiv korupcije apelovala je danas na političke subjekte i nosioce javnih funkcija u Srbiji da odgovorno koriste društvene mreže i internet za predizbornu kampanju, navodeći da politička promocija sa internet stranica u vlasništvu državnih organa predstavlja zloupotrebu javnih resursa.

Agencija je u saopštenju navela da izveštaji posmatrača i prijave podnete u vezi sa eventualnim kršenjem relevantnih zakona, pokazuju da je usled situacije izazvane epidemijom korona virusa, predizborna kampanja u Srbiji „značajno preusmerena na društvene mreže, kao i na internet generalno“.

„Izborno pravo, kao opšte i jednako za sve punoletne građane, predstavlja ustavnu kategoriju. U tom smislu, jasna i nedvosmislena podrška političkim subjektima koji učestvuju na izborima je dozvoljena i legitimna, ali korišćenje javnih resursa u tu svrhu je izričito zakonom zabranjeno“, naveli su iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Podsetili su da je zakonom propisano da je javni resurs svaka nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine koje koriste službe države, autonomne pokrajine, lokalne samouprave, javna preduzeća, privredna društva, ustanove i druge organizacije u državnom i javnom vlasništvu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.